Handelingen

,s-Gravenhage, Stadhoudersplantsoen 28 - Martelaren van Gorcum (1956 - 2005)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Martelaren van Gorcum
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: 's-Gravenhage
Plaats: 's-Gravenhage
Adres: Stadhoudersplantsoen 28
Postcode: 2517JL
Inventarisatienummer: 02155
Jaar ingebruikname: 1956
Architect: Molenaar, N. Jr
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: geen

Geschiedenis

Architectonisch interessante wederopbouwkerk. Gebouwd ter vervanging van een voorganger, die op last van de Duitse bezetter begin jaren 1940 is gesloopt ten behoeve van de aanleg van de Atlantikwall. Driebeukige kerk in traditionalistische vormen. Voorgevel met narthex en terzijde staande toren, bekroond door een opengewerkte lantaarn. Links van de voorgevel een ronde doopkapel. Op kruising schip en transept een vieringtorentje, in dezelfde stijl als de hoofdtoren. Buiten gebruik als R.K. parochiekerk 2005, plan sloop 2008; najaar 2012 nog steeds niet gesloopt.

De kruiswegstaties in deze kerk hebben eind 2007 - begin 2008 een passende bestemming gekregen in de H. Bonaventurakerk in Woerden.

  • 2016 - Kerk is in bezit van de burgerlijke gemeente Den Haag, die de kerk tijdelijk verhuurt. Op lange termijn wordt deze kerk waarschijnlijk gesloopt zodat hier plek komt voor nieuwbouw voor de Annie M.G. Schmidtschool. Op de plek van de basisschool kan dan een nieuwe internationale organisatie komen of woningbouw.

Externe links

Afbeeldingen