Handelingen

,s-Hertogenbosch, De Kerkhof 2 - Oude Lambertuskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Oude Lambertuskerk
Genootschap: PKN Protestantse Gemeente Engelen
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: 's-Hertogenbosch
Plaats: 's-Hertogenbosch (Engelen)
Adres: De Kerkhof 2
Postcode: 5221AJ
Sonneveld-index: 07481
Jaar ingebruikname: 17e eeuw
Architect:
Huidige bestemming: kerk met kerkhof
Monument status: Rijksmonument 21954

Geschiedenis

In het dorp Engelen. De Nederlands Hervormde kerk in Engelen (nu Protestantse gemeente Engelen) is een overblijfsel van de laat vijftiende-eeuwse Sint Lambertuskerk. Deze kerk werd in 1587 door de Staatse troepen verwoest, maar het koor bleef gespaard en werd na herstel in 1614-1615 ingericht als Hervormde kerk.

Orgel

In 1822 werd in Engelen een orgel aangekocht, dat door J.C. Schmidt werd geplaatst. Op 21 april is het in gebruik genomen. Het orgel werd later gerepareerd door Berends uit Weert, en in 1838 door de gebroeders Franssen uit Horst. Het was waarschijnlijk een soort kabinetorgel. Volgens een kerkelijke courant uit 1883 is er in dat jaar een harmonium geplaatst. Dit stond opgesteld achter een schijnfront. Het oude orgel is vermoedelijk verkocht. Het schijnfront werd in 1963 verwijderd, waarna in 1968 een nieuw positief van Vierdag is aangeschaft.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Ned. Herv. Kerk. Bestaande uit het koor van de laat 15e eeuwse, in 1587 verwoeste Lambertuskerk. Driezijdig gesloten, voorzien van steunberen, spitsboogvensters, leien zadeldak met dakruiter, waarin klok uit 1668 van P. Hemony. De kerk gerestaureerd in 1963. Dubbele koperen achtlichts-kroon, gegoten door Borghart in Den Bosch in 1794; grafzerk uit 1561 voor "frater Thomas de Berhey". Klokkenstoel met klok van Pieter Hemony, 1668, diam. 56,5 cm.

In de media

  • Uit Brabants Dagblad, d.d. 5 februari 2017

De kerkklok van de protestante kerk, de bijna 800 jaar Oude Lambertus, klinkt weer. Na vijf jaar restaureren en renoveren is de kerk in Engelen weer helemaal gereed voor gebruik. Wethouder Huib van Olden van de gemeente Den Bosch mocht daarom zondagmiddag, voorafgaand aan de feestelijke receptie, in een volle kerk de klok luiden die vanwege de verbouwing al een tijdje stil was.

Het dak en de goten werden vernieuwd, de muren zijn - waar nodig - opnieuw gevoegd en de preekstoel uit 1642 en kaarsenkroon uit 1794 werden gerestaureerd. Het priesterkoor dat overbleef van een veel grotere kruiskerk uit de dertiende eeuw is nu een eigentijdse ruimte met veel licht die zeer ruimtelijk en rustig oogt door de gekozen kleuren en materialen. Sinds kort heeft de kerk een nieuwe keuken, een extra toilet, een verruimd balkon en een nieuw entree met glazen deur met kruis waardoor dit rijksmonument als 'heiligdom' maar ook als 'gebruikruimte' kan worden ingezet. Door de goede akoestiek is de kerk geliefd voor culturele evenementen zoals 'Muziek op Zondag' en de intieme sfeer maakt het tot een geschikte ontmoetingsplaats voor kleine gezelschappen. Dominee Roel Knijff vindt het een groot voorrecht om gebruik te mogen maken van dit rijksmonument. Dat er sprake is van leeglopende kerken die het pad van de commercie inslaan is volgens Knijff hier niet van toepassing. ,,De verbondenheid met de mensen die ons hier al eeuwen voorgingen, helpt ons niet mee te gaan met de waan van de dag. De stenen van deze kerk hebben zich al eeuwen bewezen", aldus Knijff.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur