Handelingen

Afferden, Koningstraat 45 - Victor en Gezellen

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Victor en Gezellen
Genootschap: Sichting Dhammakaya Nederland
Provincie: Gelderland
Gemeente: Druten
Plaats: Afferden (G)
Adres: Koningstraat 45
Postcode: 6654AA
Inventarisatienummer: 10837
Jaar ingebruikname: 1891
Architect: Weber, C.
Huidige bestemming: Tempel
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Neogotische kerk met rijk gedetaileerd interieur en onvoltooide toren.

De kerk werd gebouwd in neogotische stijl naar ontwerp van architect C. Weber. De kerkbouw werd gefinancierd uit de nalatenschap van Wilhelmina en Maria van Welie. Wilhelmina overleed in 1881 en haar zuster stierf in 1890, waarna direct met de bouw van kerk en pastorie werd begonnen. De kerk verving de [Afferden, Koningstraat - Victor en Gezellen (1836 - 1891)|Waterstaatskerk]] uit 1833 die westelijk aan de Koningstraat, op de hoek van de toenmalige Molenweg stond. Al tijdens de bouw begon de toren verzakkingsverschijnselen te vertonen. De bouwers hadden verzuimd te heien en de fundamenten voldeden niet. Er moesten alsnog 70 palen geheid worden. Ze werden onderling verbonden en de fundering werd verzwaard. Door deze tegenslag raakte het geld op en werd de toren niet verder dan de nok van de kerk opgetrokken. Er kwam geen spits op en dat is sindsdien zo gebleven. Een houten angelustoren op de viering (het kruispunt van de lengteas van het schip en de lengteas van de twee zijvleugels) met een spitse naaldbekroning vormt het hoogste punt.

De kerk bezit een eikenhouten Piëta, een beeld van het dode lichaam van Christus dat steunt op de rechterknie van Maria. Het beeld uit circa 1520 wordt toegeschreven aan Hendrik Douverman. Het beeld staat nu in het Valkhofmuseum in Nijmegen waar het in bruikleen is gegeven. Het kerkorgel werd in 1851 door de orgelmakersfamilie Smits uit De Reek voor de eerdere waterstaatskerk vervaardigd, maar in 1895 door de Winssense orgelbouwers Gebroeders Gradussen in deze kerk geplaatst. Er werd bij de plaatsing zoveel aan veranderd, dat het nu als een Gradussenorgel wordt beschouwd.

  • De sluiting van de kerken in Afferden, Deest en Puiflijk per 1 januari 2017 is een feit.
  • Afscheidsviering op 8-10-2016. De kerk is verkocht aan de Boeddhistische Stichting Dhammakaya Nederland.
  • Voorjaar 2017 is de kerk leeggehaald.

In de media

Uit De Gelderlander, d.d. 9 september 2013.

De kerk en de pastorie van Afferden kunnen wellicht voor verder verval worden behoed. Het bisdom Den Bosch heeft ruimte geboden om de gebouwen wind- en waterdicht te maken. Daarmee zouden de gebouwen behoed zijn voor verkrotting. De gemeente Druten noemt het een 'eerste fase van restauratie'. (Volledig bericht[1])

Uit De Gelderlander, d.d. 1 oktober 2014

Kerkelijk Afferden is blij met de noodoplossing om de missen vanaf 2 november in de pastorie te houden. Vrijwilligers zijn bezig met het inrichten van een kapel in de grote zaal omdat de verwarming in de kerk is afgesloten. In de pastorie is ruimte voor ongeveer 60 mensen. Volgens Ben Driessen, van kerkbestuur Druten, kunnen de kerkgangers in Afferden zich in deze oplossing vinden. Het kerkbestuur heeft de afgelopen tijd nagedacht over grotere missen in Afferden. "We willen dat bijvoorbeeld uitvaarten en de kerstviering gewoon in de kerk gehouden kunnen worden. Hiervoor hebben we bedacht dat we de kerk verwarmen met een grote heater", zegt Driessen.

Vanaf 1 april 2015 wordt de kerk weer in gebruik genomen omdat de temperatuur dan weer zal stijgen.

  • Uit De Gelderlander 4 juni 2015

De rooms-katholieke kerk van Afferden verliest haar status van rijksmonument. Zonder die status zou het gebouw na verkoop gesloopt kunnen worden. Om de beeldbepalende kerk als herkenningspunt in het dorp te behouden bereidt Druten plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst voor. De reden waarom de kerk, die officieel de Heilige Victor en Gezellenkerk heet, in het verleden op de rijksmonumentenlijst is gekomen, was de aanwezigheid van een bijzonder houtgesneden Maria-met-Jezusbeeld, een Piëta. Dat beeld bevindt zich al sinds 1976 niet meer in Afferden en is na restauratie in bruikleen opgenomen in het Valkhof Museum in Nijmegen.

  • Uit De Gelderlander , 7 oktober 2016

Kerkgangers nemen zaterdag afscheid van de Sint Victor en Gezellen-kerk in Afferden. Zaterdag is de afscheidsmis. De sluiting van de 125 jaar oude kerk is onvermijdelijk, zeggen pastoor Jos Hermans en Ben Driessen, bestuurslid van de Parochie H. Franciscus en H. Clara. De kosten om het gebouw goed te onderhouden zijn te hoog geworden nu er steeds minder geld binnenkomt. „Er is een teruggang in kerkbezoek", weet Driessen. „Kwamen er 25 jaar geleden nog iedere zondag 300 gelovigen naar de kerk, nu zitten er bij de vieringen nog maar zo'n 35 tot 40. En de inkomsten worden minder. Het subsidiebeleid van Druten is bijvoorbeeld veranderd, de subsidie gaat tegenwoordig naar industrieel erfgoed in plaats van religieus erfgoed." Het onderhoud was al jaren een probleem. Een paar jaar geleden ging bijvoorbeeld de cv-installatie in het kerkgebouw ook nog stuk. Vervanging bleek te duur. De beslissing om de kerk te sluiten is al jaren bekend. En het is niet de enige kerk van de Parochie H. Franciscus en H. Clara, ontstaan bij een fusie in 2013. Ook de kerkgebouwen van Deest, Puiflijk en Horssen gaan dicht. De eerste twee - net als die van Afferden - officieel per 1 januari 2017, die van Horssen in 2019. Alleen de H.H. Ewaldenkerk in Druten blijft open.

  • Uit N1.bl, d.d.3 maart 2017

De St.-Victor en gezellenkerk in Afferden heeft sinds deze week een nieuwe eigenaar. Het voormalige godshuis is nu eigendom van de boeddhisten van de stichting Dhammakaya Nederland. “Honderdvijfentwintig jaar werd in dit gebouw het leven gevierd, en de gestorvenen herdacht vanuit het christelijk geloof. Nu wordt er nog steeds gemediteerd en nagedacht over leven en dood, maar in het licht van Boeddha.” Dat zei pastoor Hermans vorige week bij de symbolische overhandiging van de sleutels. Voor de prachtige inventaris van de kerk is in omliggende kerken een goede herbestemming gevonden.

  • Uit De Gelderlander, d.d. 20 mei 2017

Een groot goudkleurig Boeddhabeeld op de plaats waar eerder het altaar stond. De voormalige Victor en Gezellenkerk in Afferden is nu officieel ingewijd als tempel van de Thaise beweging Dhammakaya. Honderden Thai uit Duitsland, België en Frankrijk en tientallen monniken kwamen op de ceremonie af, evenals hooggeplaatste monniken uit Thailand. De ceremonie bestond onder meer uit een begeleide meditatie, een voordracht van een leerrede van Boeddha en een zegening. Verder werden alle mensen bedankt die de tempel mogelijk hebben gemaakt, zoals een zakenman uit Thailand die heeft meebetaald aan de tempel. Hij was ook naar Afferden gekomen. Daarna is het nieuwe bord boven de deur van het gebouw onthuld. Verschillende inwoners van Afferden kwamen ook een kijkje nemen. De voormalige Victor en Gezellenkerk is de eerste Dhammakaya-tempel in Nederland.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur