Handelingen

Almelo, Hofstraat 1 - De Bleek

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Bleek
Genootschap: PKN Protestantse Gemeente Almelo
Provincie: Overijssel
Gemeente: Almelo
Plaats: Almelo
Adres: Hofstraat 1
Postcode: 7604AL
Sonneveld-index: 09828 09849
Jaar ingebruikname: 1927
Architect: Krabshuis, H.H.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: gemeentelijk monument

Geschiedenis

Interbellumkerk zonder toren. Van 1945-1972 Geref. Kerk Vrijgemaakt. Nu PKN (Vrijz. Protestanten en hervormde en gereformeerde diensten). Ook Volle Evangelische Gemeente. Uitbreiding in 2004.

Tevens kliederkerk. De vrijzinnig Protestantse kerk (VVP) De Bleek, gebouwd in 1927 naar een ontwerp van H. J. Krabshuis, is najaar 2003 en voorjaar 2004 uitgebreid. Zie ook het bericht uit "Tubantia" (51-04/53-05/59-08)

  • 2023 - Grote veranderingen in de Protestantse Gemeente Almelo (PGA): drie van de vier kerken sluiten de deuren, onder meer vanwege teruglopend bezoek en afnemende financiële mogelijkheden. De toekomst van de PGA ligt alleen nog in de Grote Kerk en het aangrenzende gebouw De Schouw.

Orgel

Het orgel is in 1949-1950 gebouwd door de firma G. van Leeuwen & Zoon (Leiderdorp) voor de geref. Molenkampkerk te Almelo. In 1974 wordt het in het geref. kerkelijk centrum "De Rönneboom" te Almelo geplaatst. Wanneer dit centrum in 1999 geen kerkelijke functie meer heeft, wordt het orgel in de Bleekkerk geplaatst.

In de media

  • Uit Tubantia 14 februari 2008

Na dik tachtig jaar is-ie eindelijk af. De Bleekkerk in Almelo heeft een toren. Het met koper beklede gevaarte, voorzien van een echte kerkklok, werd woensdagmiddag onder een grote publieke belangstelling op het dak van het kerkgebouw aan de Hofstraat gezet. Dat gebeurde met behulp van een grote hijskraan, die op de eerste meters werd bediend door de Almelose wethouder Bert Kuiper. Toen de spits een keer stevig stond bracht koperslager Jan Jansen de haan op de toren aan. Die werd met klokkengelui van andere kerken in de Almelose binnenstad begroet. Ook liet de nieuwe klok van de Bleekkerk zich al even flink horen. Opstijgende ballonnen van kinderen van gemeenteleden maakten het feest compleet. De toren is ontworpen en gebouwd door leerlingen van de afdeling Bouw, Hout en Interieur van het ROC van Twente.

  • Uit Almeloosweekblad 5 november 2013

Stadskerk de Bleek, gemeentelijk monument en eigendom van de Vereniging van Vrijzinnig Godsdienstigen (VVG), bestaat 85 jaar. De Bleekkerk, een kruiskerk met zadeldaken en veel mooie glas in lood ramen, werd ontworpen door architect H.H. Krabshuis. Het heeft late Jugendstil en Art Deco invloeden en behoort qua stijl tot de Amsterdamse School. Zowel over het kerkgebouw als de over de kerkgeschiedenis is veel te vertellen en VVG voorzitter Bep van Apeldoorn en notulist Rianne Kobes doen een poging hier een compact verhaal van te maken. De Almelose VVG is, als afdeling van de landelijke Vereniging van Vrijzinnig Hervormden, in 1924 opgericht om tegenwicht te bieden tegen de toenemende rechtzinnigheid in Almelo. In 1927 openden zij hun eigen kerk aan de toenmalige Bleekweg. Sinds 2001 vormt de VVG samen met de wijkgemeente de Open Oecumenische Gemeente De Bleek. Tijdens een kleine rondleiding komt de brand in de achterzaal in de jaren 80 aan de orde en de vernieuwing en uitbreiding van het bijgebouw tot een grote -deelbare- zaal met moderne keukenfaciliteiten en meerdere kleine gebruiksruimten. 'Dat was hard nodig omdat ons gebouw veel verhuurd wordt. Ik denk dat de Bleekkerk de enige is waar elke zondag vijf diensten gehouden worden: ook de Mannakerk, De Regenboog (i.c.m. Het Nieuwland) en De Levende Hoeksteen kerken hier.' Aldus Bep. Rianne vertelt dat het orgel in 1998 geplaatst is. 'Het was afkomstig de afgebroken Molenkampsparkkerk en heeft ook nog dienst gedaan in de Rönneboom.' In 2006 werd het liturgisch centrum vernieuwd en aangepast. Pas in 2008 kreeg de kerk een torenspits. Bep: 'In 1927 was daar geen geld voor.'

  • (Volledig artikel:[1])

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur