Handelingen

Amsterdam, Linnaeusstraat 37 - Muiderkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Muiderkerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Amsterdam
Plaats: Amsterdam
Adres: Linnaeusstraat 37
Postcode: 1093EC
Sonneveld-index: 14321
Jaar ingebruikname: 1997
Architect: Hoogevest, G.W. van (Amersfoort)
Huidige bestemming: protestantse kerk
Monument status: toren Gemeentelijk monument

Geschiedenis

De oude Muiderkerk werd als Ned. Hervormde kerk gebouwd naar ontwerp van architect G.W. Vixseboxse. Zij bood plaats aan duizend mensen. Op tweede kerstdag 1892 werd de kerk ingewijd. Het gebouw brandde grotendeels af op 31 oktober 1989. De buitengewone, unieke, markante toren, 55 m hoog, bleef echter gespaard. De huidige Muiderkerk is tegen de oude toren aangebouwd en is onderdeel van een bouwcomplex uit 1996 dat ontworpen werd door architect Van Hoogevest.

Interieur

Het moderne interieur uit 1997 heeft een aantal glas in lood ramen, afkomstig uit de in 1992 afgebroken Ned. Hervormde Elthetokerk, een Amsterdamse Schoolkerk van de hand van Cornelis Kruyswijk.

Die kerk stond tot najaar 1992 op de hoek van de Kramatweg en de Insulindeweg. De ramen zijn verspreid geraakt over de Muiderkerk, het gebouw Eltheto in de Javastraat, evenals de kunsthandel. Ook zijn ramen verloren gegaan. Het glas in lood is van de hand van Kees Kuiler. Zijn naam werd na de opening van de Elthetokerk niet in alle kranten genoemd. NRC schreef slechts dat “de figuratie van het glas in lood (…) alleen ter accentuering van het religieus effect (diende)”. Algemeen Handelsblad noemde het glas in lood "een werk van den heer Kuiler" en beschreef dat in de hoofdramen voortdurend hetzelfde motief voorkomt — "van een in aanbidding knielende figuur, waarvoor een andere gestalte eerbiedig wijkt." De Telegraaf wist te melden dat er in de hoofdramen sprake was van "een in aanbidding knielende gestalte, waarbij 'n andere uit aardsche beleving met ontzag terugwijkt. Rechts daarvan bemerkt men — met blauwe en gele vertlkalen — een man, die zijn vrouw in zijn armen houdt, terwijl deze het hoofd buigt en een kind. dat bescherming bij zijn ouders zoekt. Het alles is sterk gestyleerd, zoo zeer zelfs, dat de vraag onwillekeurig opkomt: gaat dit niet te ver en is dit wel In overeenstemming met het overigens in zijn eenvoud zoo klare kerkgebouw?!"

In tegenstelling tot de ramen van Kuiler voor de Willem de Zwijgerkerk, die een duidelijk iconografisch programma hebben (Kerst, Pasen, Pinksteren) en zeer kleurrijk waren, leunen de ramen van de Elthetokerk met hun gele, rode en blauwe stroken afgewisseld met zwarte stroken en ronde vormen heel sterk op De Stijl. De voorstellingen zijn niet heel duidelijk. Het is op basis van de restanten van de ramen ook niet duidelijk of er sprake was van een omvattend iconografisch programma. In de ramen die tegenwoordig de achterwand van de herbouwde Muiderkerk vormen zijn een aantal dezelfde langwerpige ramen aangebracht. We zien hier de in de artikelen genoemde knielende figuur met daarnaast lange verticale figuren (drie koningen en vier herders?). In een andere scène is duidelijk een gekruisigde figuur te herkennen, hoewel deze niet in de artikelen wordt genoemd (de bewening op de berg Golgotha?).

Afbeeldingen