Handelingen

Bilthoven, Eerste Brandenburgerweg 34 - Oosterlichtkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Oosterlichtkerk
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Utrecht
Gemeente: De Bilt
Plaats: Bilthoven
Adres: Eerste Brandenburgerweg 34
Postcode: 3721MJ
Jaar ingebruikname: 1963
Architect: Pothoven, G. en H.A.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Mooie moderne kerk met semi-vrijstaande toren, waarin drie klokken. Gebouwd als Ned. Hervormde kerk, met de naam Opstandingskerk.

  • 2020 - De protestantse Oosterlichtkerk wordt de komende maanden verbouwd en vernieuwd. Het gebouw huisvest de gemeente die in 2018 ontstond door samenvoeging van de wijkgemeenten Immanuelkerk en Opstandingskerk in de Bilt en de Boskapelkerk in Groenekan. Kenmerk voor de in 1963 gebouwde kerk zijn de semi-vrijstaande toren met 3 klokken, de hoge kerkzaal en daartussen laagbouw. De kerkzaal wordt geschikt gemaakt voor 150-250 bezoekers. Na de verbouwing wordt in de kerk het Seifert orgel uit de voormalige Immanuelkerk geplaatst. Het oude orgel is verkocht aan een rooms katholieke kerk in België.
  • (Bron:Contactbrief juli 2020)

Geschiedenis vervolg

De Oosterlichtkerk is per juli 2018 ontstaan door een samenvoeging van drie wijkgemeenten: de Immanuëlkerk en de Opstandingskerk in De Bilt en de Boskapel in Groenekan. Samen kerken we in het kerkgebouw aan de 1e Brandenburgerweg 34 in Bilthoven.

  • (Bron: opstandingskerkdebilt.nl)

Orgel

Het orgel is in 1964 gebouwd door de firma K.B. Blank & Zoon (Utrecht). Het orgel is in mei 2019 verkocht, afgebroken en zal na renovatie herplaatst worden in de kerkfabriek (rooms katholieke kerkgemeenschap) te Dilsem- Stokkem te België. Na renovatie van het kerkgebouw zal het Seifert orgel uit de voormalige Immanuelkerk hier herplaatst worden door de Fa. Kok te Gouda. Tot die tijd wordt gebruikt gemaakt van een vleugel en het 'oude' van Vulpen pijporgeltje uit de voormalige Morgensterkerk.

Per 1 januari 2019 is de naam van deze kerk gewijzigd in Oosterlichtkerk in verband met het samengaan van twee wijken in de Bilt en de fusie van PKN De Bilt met PKN Groenekan.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur