Handelingen

Blessum, Buorren 2 - Mariakerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Maria
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Terpoarte Boksum - Blessum - Deinum
Provincie: Friesland
Gemeente: Waadhoeke
Plaats: Blessum
Adres: Buorren 2
Postcode: 9032XC
Inventarisatienummer: 08744
Jaar ingebruikname: 14e
Architect:
Huidige bestemming: protestantse kerk
Monument status: Rijksmonument 28581

Geschiedenis

De kerk staat op een kerkhof, het geheel staat op een afgegraven terp. De toren stamt uit de 2e helft van de 15e, begin 16e eeuw. De hele gemeenschap van Blessum zorgt voor het onderhoud van de kerk. De kerk wordt gebruik voor diverse doeleinden. De kerk heeft een orgel uit 1659. De kerk is eigendom van de Stichting Oude Friese Kerken

  • 2023 - De Mariakerk, eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken, moet de huiskamer van het dorp worden. Een werkgroep is al jaren bezig om de historische kerk multifunctioneler te maken. Dorpsbewoner Petra van den Heuvel, die in 2021 overleed, liet een legaat na. Dit dient gebruikt te worden voor verbindings- en ontmoetingsactiviteiten. De Mariakerk dateert uit de veertiende eeuw. In de kerk bevinden zich twee tekstborden uit 1657. Het ene vermeldt de tien geboden. Het andere vermeldt dat vlakbij de Slag bij Boksum plaatsvond.

(Bron: Contactbrief 156/2023)

Monumentomschrijving Rijksdienst

Herv. Kerk en Toren op kerkhof. Gotische kerkgebouw wellicht nog uit de 14de eeuw stammend; aan de noordzijde ingang met versiering door middel van afwisselende rode en gele steen en gewrongen kraal in de dagkant, plm 1500. Toren in de 19de eeuw ommetseld. Eikenhouten memoriebord ter herinnering aan de slag bij Boxum en Tiengebodenbord XVII. In de toren roodzandstenen zerk XV. Onder de vloer zerk door mr B.G. 1551, grote gebeeldhouwde zerk 1624, idem 1677. Orgel oorspronkelijk gemaakt in 1659 door W. Meinerts, in 1790 verbouwd door J. Sporeman. Klokkenstoel met een klok van anonieme gieter, 13de eeuw?, diam. 75 cm. Smeedijzeren torenuurwerk. Later is een synchroonmotor aangebracht, waarschijnlijk door de firma Wielinga, Franeker.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur