Handelingen

Groot Linden, Kerkstraat 34 - Lambertus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Lambertus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Cuijk
Plaats: Groot Linden
Adres: Kerkstraat 34
Postcode: 5439ND
Inventarisatienummer: 07588
Jaar ingebruikname: 1500
Architect:
Huidige bestemming: kerk met R.K. Begraafplaats
Monument status: Rijksmonument 8863


Geschiedenis

Van 1648-1800 Nederduitsch Gereformeerde kerk. Restauratie en uitbreiding in 1895.

Monumentomschrijving Rijksdienst

R.K. Kerk van St. Lambertus, bestaande uit een toren en een eenbeukig schip. De toren dagtekent uit de tweede helft van de 15e eeuw en is een vlak opgaand bakstenen bouwwerk, bestaande uit drie geledingen, gescheiden door natuurstenen waterlijsten, versierd met spitsboognissen in de tweede geleding, geopend door galmgaten in de derde. Ingang met bovenlicht in geprofileerde spitsboognis. Van vier- tot achtkant ingesnoerde naaldspits. Veelhoekige traptoren tegen de zuidzijde van de toren. Het enige tijd later in de 15e eeuw gebouwde schip omvat drie door kruisribgewelven overkluisde traveeën en een smaller koor van een travee met vijfzijdige sluiting. In de kerk-inventaris: vroeg 17e eeuws houten altaarkruis, 15e eeuwse houten beelden van Anna en Antonius Abt, vroeg 16e eeuws houten beeld van Barbara. 15e eeuwse koperen kroonluchter. Twee oude grafstenen. Klokkenstoel met klok van P. van Trier, 1624, diam. 103 cm. Mechanisch torenuurwerk, Jos van de Kerkhof, elektrische opwinding.


MIP omschrijving

  • Bouwstijl: Gotiek
  • Bouwperiode: 1450 tot: 1500
  • Gevels en materialen: Baksteen, natuurstenen sierdek.
  • Vensters en deuren: Spitsboogramen met traceringen.
  • Dak en bedekking: Zadel- en lessenaardak met leien.
  • Bijzonderheden: De kerk eind 19e eeuw sterk gerestaureerd en uitgebreid met twee sacristieen onder schilddak, vermoedelijk door C. Franssen. In de gevel van de noordsacristie een 15e eeuwse priesterzerk. Op het kerkhof grafkruis uit 1649. Drie pastoorsgraven Van Lieshout (1894), V.d. Bosch (1896), Van Kessel (1921). Beeld H. Hart van Jezus (1919), uitvoering Van Bokhoven en Jonkers. Kerkhofmuur.
  • Omschrijving:

Eenbeukige kerk met een toren en een eenbeukig schip. De toren dagtekent uit de tweede helft van de 15e eeuw en is een vlak opgaand bakstenen bouwwerk, bestaande uit drie geledingen, gescheiden door natuurstenen waterlijsten, versierd met spitsboognissen in de tweede geleding, geopend door galmgaten in de derde. Ingang met bovenlicht in geprofileerde spitsboognis. Van vier- tot achtkant ingesnoerde naaldspits. Veelhoekige traptoren tegen de zuidzijde van de toren. Het enige tijd later in de 15e eeuw gebouwde schip omvat drie door kruisribgewelven overkluisde traveeën en een smaller koor van een travee met vijfzijdig sluiting. In de kerk-inventaris: vroeg 17e eeuws houten altaarkruis, 15e eeuwse houten beelden van Anna en Antonius Abt, vroeg 16e eeuws houten beeld van Barbara. 15e Eeuwse koperen kroonluchter. Twee oude grafstenen. Klok in 1624 gegoten door Pr van Tryer.

In de media

Uit Tilburgsche Courant, 16 Juni 1889.

Het onweder, dat den 1en Pinksterdag boven Kuik en omstreken woedde, richtte aan den Maaskant nog al schade aan. Te Linden sloeg de bliksem in den toren, maakte een gat en liep door het orgel, dat zwaar beschadigd werd, doch zonder brand te veroorzaken.

  • Uit De Gelderlander, 17 februari 2016

De geloofsgemeenschap in Linden wil zich niet neerleggen bij de sluiting van de Lambertuskerk in Cuijks kleinste kerkdorp. Parochianen willen meer tijd van het bestuur van fusieparochie Heilige Martinus om te bewijzen dat de kerk bestaansrecht heeft. 5 tot 10 jaar is nodig om te laten zien dat een kerk met vieringen in Linden kan bestaan, zo klonk dinsdagavond de noodkreet in gemeenschapshuis 't Akkertje in Vianen. Daar hield het parochiebestuur een inspraakavond waarop parochianen een laatste keer konden meepraten over het nieuwe beleidsplan 'Een nieuwe mantel voor Martinus'. De Gelderlander meldde afgelopen najaar al dat het parochiebestuur zich door teruglopende inkomsten en almaar stijgende kosten genoodzaakt ziet 4 van de 6 kerken te sluiten. De Jozefkerk in de Cuijkse wijk de Valuwe is binnenkort de eerste die de deuren sluit. De gemeente Cuijk tovert deze kerk om in een multifunctionele accommodatie. De Antoniuskerk in Vianen zal binnen maximaal 3 jaar de deuren moeten sluiten, gevolgd door de Lambertuskerk van Beers en Linden over uiterlijk 5 jaar. De beide Martinuskerken, in het centrum van Cuijk en in Katwijk, blijven vooralsnog behouden als kerkgebouw.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur