Handelingen

Harlingen, Westerkerklaan - Westerkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Westerkerk
Genootschap: Ned. Hervormde Kerk
Provincie: Friesland
Gemeente: Harlingen
Plaats: Harlingen
Adres: Westerkerklaan
Postcode:
Inventarisatienummer: 18085
Jaar ingebruikname: 1553
Architect:
Huidige bestemming: gesloopt

Geschiedenis

In westelijk deel van de oude stad. Gesloopt in 1898.

Er blijkt hier ook een Ned. Hervormde Westerkerk te zijn geweest (niet te verwarren met de Gereformeerde Westerkerk, die ook heeft bestaan). De eerste steen voor de N.H. Westerkerk is gelegd op 16 mei 1553, de eerste steen van de aanbouw op 14 juli 1669. De kerk is afgebroken in 1898. Het orgel, geplaatst in 1857, is in 1896 herplaatst in de Gereformeerde Kerk van Oude Pekela. Dat staat thans te koop (2016).

De gevelsteen boven de ingang van de kerk met daarop afgebeeld Sint Michaël, de beschermheilige van de kerk, bevindt zich nu in de toren van het stadhuis.

J.L. Terwen schrijft in Het Koninkrijk der Nederlanden (Gouda, 1858): De tweede Herv. Kerk, de Westerkerk, in het W der stad, tegen den stadswal op eene soort van eiland staande, is gedeeltelijk een overblijfsel van het oude kasteel, heeft eene lengte van 25,5 el, en een zeskantig koepeltorentje op het dak, waarin eene luiklok, doch geen orgel.

Het blijkt dat er wel afbeeldingen van die kerk bestaan, onder andere in het boek Kastelen, kerken en kloosters. Kerkgeschiedenis van Harlingen en Midlum en in het boek Geschiedenis van Harlingen. (53-05/54-05)

Afbeeldingen