Na 6 jaar dreigt RELIWIKI op te houden. Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun RELIWIKI met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank), t.n.v. de stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houdt Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Uit het nieuws:


Hauwert, Hauwert 95 - Nicolaas

Uit Reliwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

laat alleen artikel objecten zien
laat overige objecten op deze kaart zien


Algemene gegevens
Naam kerk: Nicolaas
Genootschap: PKN Hervormd
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Medemblik
Plaats: Hauwert
Adres: Hauwert 95
Postcode: 1691EA
Inventarisatienummer: 05563
Jaar ingebruikname: 15 e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument
Monumentenbordje 2014.jpg
30659(K)
30660(T)Inhoud

Geschiedenis

Ook Cultureel Centrum

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

HERVORMDE KERK. Bijna geheel gecement gebouw, bestaande uit eenbeukig schip met rechtgesloten koor en twee lagere dwarspanden; de muren worden niet door steunberen geschoord. Schip en zuidelijke transeptarm XV B, koor XVI B, noorder transeptarm XVI B-XVIII; wijdingskruisen tevoorschijn gekomen van onder de pleisterlagen in de transeptarmen (XVI). Preekstoel XVIIb/c; koperen predikantslezenaar XVII B. Spiltrapje XVII.

Toren

Toren der Herv. Kerk. De toren bestaat uit twee geledingen, de onderste XVI, de tweede XVII met in elke zijde twee korfbogige gedekte galmgaten. Klokkenstoel met klok van Gobel Zaal, 1530, diam. 101,2 cm.

Orgel

Tweeklaviers orgel, in 1870 gemaakt door L. van Dam en Zonen. In 2009 door Bakker & Timmenga gerestaureerd.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 4 november 2008.

In Hauwert (Noord-Holland) is zondag een eerste samenkomst gehouden namens de Hersteld Hervormde Kerk onder verantwoordelijkheid van het moderamen van de classis Midden. De dienst, die het karakter had van een evangelisatiedienst, had plaats in het Witte Kerkje in Hauwert. Voorganger was de scriba van de classis Midden, ds. N.P.J. Kleiberg uit Achterberg.

Het kerkgebouw is door de plaatselijke hervormde gemeente Thomas ter beschikking gesteld. In deze kerk zullen in de maanden november en december evangelisatiediensten worden gehouden. In overleg met de landelijke evangelisatiecommissie van de Hersteld Hervormde Kerk en de classis zal worden bekeken of er in 2009 een vervolg aan deze samenkomsten gegeven zal worden.

In de regio Medemblik is gebleken dat er behoefte bestaat aan een plaats van samenkomst voor een kleine groep mensen die verbonden zijn of zich verbonden voelen met de Hersteld Hervormde Kerk voor samenkomsten op de zondag en Bijbellezingen doordeweeks.

Uit Noordhollands Dagblad, 3 november 2009.

Het authentieke Van Damorgel uit 1870 schittert als nooit tevoren in Hauwert. Na tien jaar wachten heeeft het kerkje haar pronkstuk weer in oude luister teruggekregen van de Friese restaurateurs. Dit meldt het nhd. Het historische Van Damorgel was in slechte staat toen het tien jaar geleden bij de restaurateurs werd gebracht en vanwege de lange wachtlijsten bij deze vakmensen, moest het witte kerkje orgelloos wachten totdat de restauratie klaar zou zijn. In 2004 werd de restauratie van het kerkje zelf afgerond en het was toen mooi geweest als het orgel ook klaar had kunnen zijn. Helaas gingen er nog jaren overheen voordat kerk en orgel herenigd konden worden.


Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen