Handelingen

Heerde, B. van Dijklaan 3 - Kruiskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kruiskerk
Genootschap: Vrije Evangelische Gemeenten (aangesloten bij Bond)
Provincie: Gelderland
Gemeente: Heerde
Plaats: Heerde
Adres: B. van Dijklaan 3
Postcode: 8181GA
Inventarisatienummer: 11637
Jaar ingebruikname: 1938
Architect: Jantzen, F.B.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Verbouwd en uitgebreid 1985.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 19 januari 2010.

De vrije evangelische gemeente (veg) te Heerde bestaat 175 jaar. De gemeente is op 21 november 1835, ruim een jaar na de Afscheiding, gesticht en komt voort uit het werk van ds. A. Brummelkamp.

Deze predikant werd in 1835 na een conflict over de doop uit de Nederlandse hervormde kerk van Hattem gezet en wordt gezien als de vader van de afgescheiden gemeenten in Gelderland en delen van Overijssel.

Het eerste kerkgebouw werd in 1842 neergezet aan de Bonenburgerlaan. In 1938 werd de huidige Kruiskerk aan de B. van Dijklaan gebouwd. Die onderging in 1985 een ingrijpende verbouwing.

Tijdens de eerste zondagse dienst van dit jaar, op 3 januari, is een bord onthuld met daarop de namen van de predikanten die de gemeente gediend hebben, zo deelt Eva Houtjes van de jubileumcommissie mee. Gedurende het jaar zijn tal van activiteiten gepland. Op Hemelvaartsdag is er een historische fietstocht met een preek in de openlucht op de plaats van de eerste bijeenkomsten (bij de molen in Wapenveld). In november zijn er een reünie, een musical en een tentoonstelling. De plaatselijke predikant, ds. J.M. Weststrate, heeft voor deze gelegenheid een boek over de regionale kerkgeschiedenis geschreven, ”Geloven op de Noord-Oost Veluwe”, dat binnenkort uitkomt.

De veg Heerde is aangesloten bij de Bond van Vrije Evangelische Gemeenten. De bond werkt op een aantal terreinen samen met de Protestantse Kerk in Nederland, onder meer op het gebied van opleiding. De 37 aangesloten gemeenten zijn plaatselijk zelfstandig. Een belangrijk inhoudelijk kernpunt van alle gemeenten is de nadruk op het persoonlijk geloof.

Orgel

Het orgel is in 1896 gebouwd voor de Gereformeerde Kerk van Vreeswijk (Nieuwegein). In 1985 is het door de Gebr. Reil gerestaureerd en in Heerde geplaatst.

Afbeeldingen