Handelingen

Heerenveen, Coehoorn van Scheltingaweg 1 - Trinitas

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Trinitas
Genootschap: PKN
Provincie: Friesland
Gemeente: Heerenveen
Plaats: Heerenveen
Adres: Coehoorn van Scheltingaweg 1
Postcode: 8442EZ
Inventarisatienummer: 20423
Jaar ingebruikname: 2012
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

In 2012 geopend kerkelijk centrum op de plek van de voormalige Europalaankerk.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 6 juni 2012.

De protestantse wijkgemeente Heerenveen kerkte zondag voor het eerst in haar nieuwe kerkelijk centrum Trinitas aan de Europalaan.

In het centrum is ook grand café De Uithof ondergebracht. „Wanneer je de kerk binnenloopt, kom je in de ontmoetingshal, De Passage. Dit is een combinatie van een receptie en een bar”, zegt John Verrijk, voorzitter van de wijkkerkenraad. „Ga je de ene kant op, dan ga je richting de kerkruimtes. Aan de andere kant loopt De Passage over in het grand café. Het geeft weer hoe we kerk willen zijn: laagdrempelig, open en transparant.”

Trinitas staat op de plek van de Europalaankerk, waarvan in september 2010 afscheid werd genomen. Alleen de contouren van het oude gebouw zijn gebleven. Intern werd er fors verbouwd. „Wie niet weet hoe de oude kerk eruitzag, ziet niet wat er is gerenoveerd en wat nieuwbouw is”, zegt Verrijk.

Lammert Wassenaar, voorzitter van het college van kerkrentmeesters, verwacht op een gemiddelde zondagochtend zo’n 550 tot 600 kerkgangers in Trinitas. „De grote kerkzaal heeft beneden 650 zitplaatsen. Op de galerij is plek voor nog eens 150 mensen.”

De kerkzaal kan ook gebruikt worden voor concerten. Er werd bijvoorbeeld geïnvesteerd in een goede akoestiek. „Het klinkt alsof je in een concertzaal zit”, zegt Verrijk. Het Reilorgel uit de Heerenveense Kruiskerk (uit 1959) is door de firma J. Reil (sic) uit Heerde opgeknapt en verhuisd naar Trinitas. Daarnaast is er een nieuwe vleugel aangeschaft.

Protestants Heerenveen is onderverdeeld in de wijken Heerenveen en Heerenveen-Zuid. Naast de nieuwe kerk voor de wijk Heerenveen, blijven in Heerenveen-Zuid de Skoattertsjerke en de Sionskerk open. Zondag werd er afscheid genomen van de Kerk aan de Fok en de Kruiskerk. Beide gebouwen staan te koop. Er hebben zich nog geen potentiële kopers gemeld. „Wel zijn er gesprekken gevoerd met verschillende gegadigden”, aldus Wassenaar.

In totaal telt de protestantse gemeente in Heerenveen zo’n 3800 leden.

Orgel

Het orgel is in 1959 gebouwd voor de geref. Kruiskerk te Heerenveen door de firma J. Reil (Heerde). Daarbij is gebruik gemaakt van pijpwerk uit het vorige orgel van deze kerk (Gebr. Rohlfing, Osnabrück, 1922). In 2002 is het orgel gerestaureerd en opnieuw geïntoneerd door de Gebr. Reil (Heerde). In 2012 is het door hen in "Trinitas" geplaatst.

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 2): Bourdon 16' - Prestant 8' - Holpijp 8' - Viola 8' (1922) - Octaaf 4' (1922) - Openfluit 4' - Quint 2⅔' - Octaaf 2' (1922) - Mixtuur 1⅓' 3-5 sterk (1984) - Trompet 8'.
  • Rugwerk (manuaal 1): Prestant 8' (C-H in Roerfluit) - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Baarpijp 4' - Woudfluit 2' - Sesquialter 2⅔' 2 sterk - Scherp 1' 3 sterk - Dulciaan 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' (1922) - Octaafbas 8' - Gedekt 8' - Koraalbas 4' - Fagot 16'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Hoofdwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-f1. Winddruk: 90 mm. WK.

Afbeeldingen

Exterieur
Interieur