Handelingen

Kaag, Julianalaan 7 - Protestantse Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Protestantse Kerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Kaag
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Kaag en Braassem
Plaats: Kaag
Adres: Julianalaan 7
Postcode: 2159LA
Inventarisatienummer: 02388
Jaar ingebruikname: 1874
Architect: J.G. van Parijs
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 7103

Geschiedenis

Ook Kaagse Kerk. Neokerk met torentje. Verving een bouwvallig geworden kerk uit 1618.

Voor de reformatie stond hier een kapel toegewijd aan Maria Magdalena, niet als een zelfstandige gemeente maar als een buitenpost die behoorde bij de R.-K. parochie van Sassenheim.In 1618 werd met behulp van de Staten van Holland op de Kaag een kerk gebouwd, die ruim 250 jaar dienst heeft gedaan als Protestants bedehuis. Aan het einde van de 19e eeuw was zij echter zo bouwvallig, dat zij moest worden afgebroken.

De kleine Hervormde Gemeente van Kaag was financieel niet draagkrachtig genoeg om een nieuw kerkgebouw te bekostigen en daarom werd een landelijke actie ondernomen om de benodigde gelden bijeen te brengen. In 1873 kon men met de bouw van het huidige kerkgebouw beginnen en op 15 maart 1874 werd de kerk in gebruik genomen. Geheel naar de opvattingen uit die tijd werd een laat Victoriaanse bouwstijl aangehouden.

  • 2021 - De renovatie van het kerkje op Kaageiland is een nieuwe fase in gegaan: die van de wederopbouw. Na een kleine drie maanden slopen en afvoeren - van de oude kerkbanken tot het onhandige portaal - zijn nu stukadoors aan de slag.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Ned. Herv. Kerk uit 1873. Tot de inventaris behoren: een koperen lezenaar op de preekstoel en een voorzangerslezenaar; een koperen doopbekkenhouder en twee koperen kaarsenkronen, alles daterend uit de 18e eeuw.

Orgel

Het orgel stamt uit ca. 1780. De orgelmaker H.H. Hess (Gouda) vervaardigde het als huisorgel. In 1961 is het door H.J. Strubbe (Waverveen) gerestaureerd en in een geheel nieuwe orgelkas geplaatst. De Subbas 16' werd toegevoegd aan de dispositie.

Dispositie:

Manuaal: Prestant 8' discant - Holpijp 8' bas/discant - Prestant 4' bas/discant - Fluit 4' bas/discant - Nasard 2⅔' bas/discant - Octaaf 2' bas/discant - Sesquialter 2⅔' II discant.

Pedaal: Subbas 16' (1961).

Pedaalkoppeling. Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1.

  • Omstreeks 1980 heeft Jan Hogenes een nieuw orgel in deze kerk geplaatst.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur