Na 6 jaar dreigt RELIWIKI op te houden. Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun RELIWIKI met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank), t.n.v. de stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houdt Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Uit het nieuws:


Kedichem, Kerkstraat 18 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

laat alleen artikel objecten zien
laat overige objecten op deze kaart zien
Algemene gegevens
Naam kerk:
Genootschap: PKN Hervormd
Provincie:
Gemeente: Leerdam
Plaats: Kedichem
Adres: Kerkstraat 18
Postcode: 4247EL
Inventarisatienummer: 02420
Jaar ingebruikname: 1867
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument
Monumentenbordje 2014.jpg
347960(K)
23542

(T)

Inhoud

Geschiedenis

In het midden van de 14de eeuw gebouwde bakstenen toren, verhoogd in de 16de eeuw en voorzien van een ingesnoerde spits. Ter vervanging van de bijbehorende middeleeuwse kerk werd in 1867 het huidige neoclassicistische kerkgebouw tegen de overgebleven toren aan gebouwd. Naar verluidt werden de stenen van de voormalige kerk gebruikt voor het fundament van het nieuwe gebouw. Inventaris uit de bouwtijd.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

Op hoge, gecementeerde sokkel met blokgroeven, in baksteen onder leien zadeldak opgetrokken KERKGEBOUW, blijkens gedenksteen gebouwd in 1867, in eclectische trant bij een Middeleeuwse toren (reeds beschermd). (Bron: Rijksdienst voor cultureel erfgoed)

De eenbeukige kerk is voorzien van rondboogvensters met vierpasvormen in de lange gevels, en van roosvensters boven de zij-ingang en in de korte tuitgevel; voorts van rechte gootlijsten op klossen en steunberen.

Inwendig bevat de zaalkerk een gepleisterd, gedrukt tongewelf met twee geornamenteerde, cirkelvormige luchtroosters. Eenklaviers mechanisch orgel uit het midden van de 18e eeuw, maker anoniem, afkomstig uit het gebouw van de Vereniging voor Evangelisatie Bethel, Menso Altingstraat 20 te Sleen (v/h mon.nr 468532).

Eenvoudige dorpskerk van karakteristieke midden-19e-eeuwse architectuur bij een laat-Gotische toren met spits, en als zodanig van belang.

Toren

De toren is Rijksmonument. De omschrijving luidt: Bij de in 1867 opgetrokken herv. kerk is de laatgotische toren van de oude dorpskerk bewaard gebleven. Klokkenstoel met klok van P. van Trier, 1625, diam. 105 cm. (Bron: Rijksdienst voor cultureel erfgoed)

Orgel

Het orgel (Rijksmonument) is rond 1760 gebouwd door een tot dusver onbekende orgelmaker voor een onbekende opdrachtgever. In 1794 plaatst J.M. Gerstenhauer (Monnickendam) het in de Hersteld Evang. Luth. Kerk te Medemblik. De firma P. Flaes (Amsterdam) plaatst het in 1858 over naar de Hersteld Evang. Luth. Kerk te Amsterdam. In 1927 plaatst A. Doornbos (Groningen) het over naar de evangelisatie "Bethel" te Sleen. In 1995 wordt het daar door de firma Gebr. Reil (Heerde) gedemonteerd en opgeslagen in de werkplaats te Heerde. In 2003 restaureert Reil het orgel en plaatst het in de kerk van Kedichem, waar voordien nooit een orgel aanwezig was.

Dispositie
  • Manuaal: Praestant 8' discant - Holpijp 8' - Praestant 4' (2003) - Fluyt 4' - Quint 3' bas/discant - Octaaf 2' - Sexquialter 2⅔' 2 sterk discant - Tremulant.
  • Pedaal: aangehangen.

Mechanische sleeplade. Manuaalomvang: C-c3. Pedaalomvang: C-d1. Toonhoogte: a1 = 415 Hz. Temperatuur: Neidhardt. Spaanbalg. Winddruk: 58 mm. WK.


Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Orgel

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen