Handelingen

Nijmegen, Dobbelmannweg 3 - Byzantijnse kapel

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Byzantijnse kapel
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Nijmegen
Plaats: Nijmegen
Adres: Dobbelmannweg 3
Postcode: 6531KT
Inventarisatienummer: 14232 14176 19660 18198
Jaar ingebruikname: 1937
Architect: Pouderoyen, C.
Huidige bestemming: Servisch Orthodoxe Kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

R.K. Kloosterkapel

Voormalige Kloosterkapel "Dochters van O.L. Vrouw", een complex vlak ten zuiden van de R.K. Kerk St. Antonius van Padua (Groenestraatkerk).

Het kloostergebouw zelf dateert uit ± 1910, en is ontworpen door A.A.J. Margry. De kapel is later rechts naast dit klooster gebouwd, gedeeltelijk achter een schoolgebouw. Architectonisch belangrijk interbellumgebouw. In de jaren 1980 is het schoolgebouw, waarachter de rechterkant van de voorgevel van deze kapel was aangebouwd, gesloopt. Hiermee is de asymmetrie van de voorgevel van de kapel, rechter deel "blanco", verklaard.

Nederlands Gereformeerde kerk

Later tijdelijk in gebruik als Nederlands Gereformeerde kerk (NGK). (1998) Volgens diverse bronnen heeft dit gebouw de bijnaam "Byzantijnse kapel". De NGK hield van 1998 tot 2005 vieringen in deze voormalige Rooms Katholieke kloosterkapel O.L. Vrouw. Sinds 2005 maakt de NGK gebruik van een andere voormalige R.K. kloosterkapel de Kapel Sancta Maria in het westen van Nijmegen.

Servisch en Russisch Orthodoxe Kerk

Vanaf 2005 is het het onderkomen van de Servisch Orthodoxe - en de Russisch Orthodoxe Kerk. De Russische groep groeit sterk. Er wordt gezocht naar grond om een eigen kerk te gaan bouwen. (58-07) De Russisch Orthodoxe parochie is gewijd aan de Heilige Patriarch Tichon (1865-1925), die onder mysterieuze omstandigheden overleed onder het bewind van Stalin in de toenmalige Sovjet-Unie, en later (jaren 1980) door de Russisch Orthodoxe Kerk heilig is verklaard. Deze kloosterkapel is te klein geworden voor het groeiend aantal orthodoxe kerkgangers. Men zoekt naar een grotere kerklocatie.

Afbeeldingen

Exterieur van voormalig klooster, en rechts van dit gebouw de kapel

Interieur