Handelingen

Oldenzijl, Oldenzijlsterweg 4 - Nicolaaskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Nicolaaskerk
Genootschap: PKN Hervormd
Provincie: Groningen
Gemeente: Het Hogeland
Plaats: Oldenzijl
Adres: Oldenzijlsterweg 4
Postcode: 9986XM
Inventarisatienummer: 01103
Jaar ingebruikname: 1225
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 21321

Geschiedenis

De Hervomde kerk van Oldenzijl werd al snel na het aanleggen van de dijk gebouwd in de eerste helft van de dertiende eeuw en is gewijd aan Sint Nicolaas. Het westelijke deel van de kerk is van iets latere datum. Het gebouw bestaat uit vier traveeën. De kerk is een goed voorbeeld van de overgang van romaans naar romano-gotiek. De vensters zijn nog rondbogig, maar de baksteen-architectuur is al weelderig.

De kerk is vrijdag 31 mei 2008 overgenomen door de Stichting Nicolaaskerk Oldenzijl. De stichting heeft het plan de kerk te behouden voor het nageslacht. Het gebouw krijgt een multi-functionele bestemming. (61-09)

Monumentomschrijving Rijksdienst

Herv. Kerk op omheind kerkhof. Dertiende eeuws kerkgebouw met inspringende halfronde sluiting; deze is uitwendig versierd met twee nissengeledingen, waarvan de bovenste bakstenen bewerkte kapitelen heeft. Inwendig een koepelgewelf met doorhangende sluitsteen en eveneens versierde kapitelen in koorsluiting en schip. Achttiende eeuwse preekstoelkuip; herenbank met opzetstuk, waarin wapen Alberda-Clant; knopbanken, enige zerken. Geschilderd gedenkbord. Klokkenstoel met klok van W. Beeldsnijder, 1683, diam. 58 cm. Mechanisch torenuurwerk.


Orgel

Het orgel is gebouwd door Piet Baar en Lammert Medendorp in 2000. In de kerk van Oldenzijl werd in 2019 gestart met de plaatsing van het Van Oeckelenorgel uit de inmiddels verdwenen ( afgebroken) kerk van Garsthuizen. Voor het monumentale orgel uit 1900 dat “verweesd” dreigde te raken door de afbraak van de kerk in Garsthuizen (welke ook nog aardbevingsschade had) werd in overleg met de eigenaar, de Stichting Oude Groninger Kerken een “plaatsje in de herberg” gevonden in de Nicolaaskerk te Oldenzijl. De Nicolaaskerk had – in tegenstelling tot vele kerken in deze omgeving – van oorsprong geen orgel. Pas in 1990 werd op de orgelbalustrade een klein kistorgeltje geplaatst. De kosten voor plaatsing en restauratie bedragen in totaal € 200.000,- waarvan de provincie 60% bijdraagt en diverse fondsen 40%. Als alles volgens plan verloopt wordt het orgel op 29 november feestelijk in gebruik genomen op zijn nieuwe locatie.

  • (Bron:Contactbrief 139)

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 23 maart 2011.

Het dertiende-eeuwse kerkje van Oldenzijl, een dorpje in het noorden van Groningen, heeft het afgelopen jaar een fikse opknapbeurt ondergaan. De officiële heropening had zaterdag 19 maart plaats. Zaterdag is er een presentatie van een boek over de kerk.

De opknapbeurt kostte 1,5 ton. Het oude kerkje, dat eigendom is van de Stichting Nicolaaskerk Oldenzijl, kampte vooral met vochtige muren. Daardoor vielen er stukken pleisterwerk van de binnenmuren en gewelven. De verwachting is dat het vochtprobleem door het aanleggen van drainage en een schelpenstrook om de kerk definitief tot het verleden behoort. Ook de eeuwenoude fundering is hersteld en loszittende stenen zijn opnieuw gevoegd. Het torentje op de nok van het dak is aangepakt. De kerkklok is gerepareerd en luidt weer sinds november. Ook de omgeving van de kerk heeft een vernieuwing ondergaan.

Het ruim 750 jaar oude gebouw werd tot drie jaar geleden nog gebruikt voor kerkdiensten. Tegenwoordig worden er culturele evenementen in het kerkje gehouden, zoals tentoonstellingen, lezingen, theatervoorstellingen en concerten.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur