Na 6 jaar dreigt RELIWIKI op te houden. Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun RELIWIKI met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank), t.n.v. de stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houdt Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Uit het nieuws:


Oldenzijl, Oldenzijlsterweg 4 - Nicolaaskerk

Uit Reliwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

laat alleen artikel objecten zien
laat overige objecten op deze kaart zien


Algemene gegevens
Naam kerk: Nicolaaskerk
Genootschap: PKN Hervormd
Provincie: Groningen
Gemeente: Eemsmond
Plaats: Oldenzijl
Adres: Oldenzijlsterweg 4
Postcode: 9986XM
Inventarisatienummer: 01103
Jaar ingebruikname: 1225
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument
Monumentenbordje 2014.jpg
21321

Inhoud

Geschiedenis

De kerk is vrijdag 31 mei 2008 overgenomen door de Stichting Nicolaaskerk Oldenzijl. De stichting heeft het plan de kerk te behouden voor het nageslacht. Het gebouw krijgt een multi-functionele bestemming. (61-09)

Monumentomschrijving Rijksdienst

Herv. Kerk op omheind kerkhof. Dertiende eeuws kerkgebouw met inspringende halfronde sluiting; deze is uitwendig versierd met twee nissengeledingen, waarvan de bovenste bakstenen bewerkte kapitelen heeft. Inwendig een koepelgewelf met doorhangende sluitsteen en eveneens versierde kapitelen in koorsluiting en schip. Achttiende eeuwse preekstoelkuip; herenbank met opzetstuk, waarin wapen Alberda-Clant; knopbanken, enige zerken. Geschilderd gedenkbord. Klokkenstoel met klok van W. Beeldsnijder, 1683, diam. 58 cm. Mechanisch torenuurwerk.


Orgel

Het orgel is gebouwd door Piet Baar en Lammert Medendorp in 2000.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 23 maart 2011.

Het dertiende-eeuwse kerkje van Oldenzijl, een dorpje in het noorden van Groningen, heeft het afgelopen jaar een fikse opknapbeurt ondergaan. De officiële heropening had zaterdag 19 maart plaats. Zaterdag is er een presentatie van een boek over de kerk.

De opknapbeurt kostte 1,5 ton. Het oude kerkje, dat eigendom is van de Stichting Nicolaaskerk Oldenzijl, kampte vooral met vochtige muren. Daardoor vielen er stukken pleisterwerk van de binnenmuren en gewelven. De verwachting is dat het vochtprobleem door het aanleggen van drainage en een schelpenstrook om de kerk definitief tot het verleden behoort. Ook de eeuwenoude fundering is hersteld en loszittende stenen zijn opnieuw gevoegd. Het torentje op de nok van het dak is aangepakt. De kerkklok is gerepareerd en luidt weer sinds november. Ook de omgeving van de kerk heeft een vernieuwing ondergaan.

Het ruim 750 jaar oude gebouw werd tot drie jaar geleden nog gebruikt voor kerkdiensten. Tegenwoordig worden er culturele evenementen in het kerkje gehouden, zoals tentoonstellingen, lezingen, theatervoorstellingen en concerten.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen