Handelingen

Raamsdonk, Kerkplein 2 - Bavo

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Geertruidenberg
Plaats: Raamsdonk
Adres: Kerkplein 2-6
Postcode: 4944XD
Inventarisatienummer: 08098
Jaar ingebruikname: 1889
Architect: Carl E.M.H. Weber
Huidige bestemming: rooms-katholieke kerk
Monument status: Rijksmonument 32280Geschiedenis

Plattegrond. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004.
Raamsdonk - St. Bavo (1888); jk 17-04-2013

Monumentale neoromaanse kerk met koepeltoren.

De katholieke geloofsgemeenschap kerkte aanvankelijk in de Lambertuskerk. Na sluiting van het twaalfjarig bestand in 1609 ging de parochiekerk over in hervormd bezit. De katholieken moesten uitwijken en konden na de inval van de Fransen in het Waspikse gehucht Benedenkerk een eenvoudig bedehuis oprichten. Later, op 3 april 1787, werd door de gecommitteerde Raden van Holland en West-Friesland het besluit genomen om aan de inwoners van Raamsdonk toe te staan een katholieke kerk te bouwen. In de Bergenstraat werd een schuilkerk gebouwd die aan St. Bavo werd toegewijd.

Door de grotere vrijheid van godsdienst eisten op 18 september 1798 de Raamsdonkse katholieken de oude St. Lambertuskerk van de protestanten terug. Daarover werd geprocedeerd met als uitslag dat de protestanten de kerk mochten behouden en aan de katholieken daarvoor fl. 7.000,- dienden te betalen. De eerste pastoor van Raamsdonk na de Hervorming was Johannes Baptista Bruijnen. De zevende pastoor van Raamsdonk, Marthinus Adrianus van Aart, die hier in 1886 kwam, zou de bouwpastoor worden van de huidige St. Bavo. Mgr. Godschalk, bisschop van Den Bosch, wijdde de kerk in op 16 september 1888. Zondag 3 oktober 2010 is het officiële startsein gegeven voor een omvangrijke restauratie.

Gebouwomschrijving

Architect Carl_Weber te Roermond bouwde de nieuwe kerk. Het werd een kruisbasiliek in romano-gotische trant met klaverbladvormige oostpartij. Het interieur is in verscheidene kleuren baksteen uitgevoerd en bezit pijlers en zuilen. Over het schip welven zich koepels. De kerk heeft ongeveer 370 zitplaatsen. Op 18 april 1888 werd met de bouw begonnen. Nog geen anderhalf jaar later, op 16 september 1888, wijdde Mgr. Godschalk, bisschop van Den Bosch, de kerk in. De prachtige gebrandschilderde ramen in de kerk werden geleverd door Nicolas te Roermond. In het plan van Weber waren twee westtorens voorzien. Helaas zijn deze torens door geldgebrek niet voltooid waardoor het gebouw een onevenwichtige indruk geeft. Het in de zuid-west toren bevindend uurwerk uit 1894 is buiten gebruik. De vier verlichte wijzerplaten op de koepel zijn in 1969 aangebracht.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

St. Bavo, geconsacreerd 1889, Ch. Weber. Kruisbasiliek in romano-gotische trant met klaverbladvormige oostpartij, waarbij zowel de eindgevels van het transept als het koor een apsis met omgang hebben. Koepeltoren op pendentiefs boven de achthoekige kruising, westtorens onvoltooid. Het in verscheidene kleuren baksteen uitgevoerde interieur heeft een alternerend stelsel van pijlers en zuilen. Koepelgewelven over het schip.

Orgels

Pels-orgel

Algemeen

Het Pels-orgel is een rein-pneumatisch orgel met 21 stemmen, verdeeld over 2 manualen en een vrij pedaal. Op 13 maart 1930 schriftelijk opdracht gegeven voor de bouw daarvan aan de firma Bernard Pels en Zonen, orgelbouwers te Alkmaar. De toestand van het orgel maakte het noodzakelijk om een restauratie uit te voeren. Hiermee werd in 2000 begonnen en in 2003 is het gerestaureerde orgel weer in gebruik genomen.

Dispositie
 • Hoofdwerk (C-g3): Bourdon 16' - Prestant 8' - Salicionaal 8' - Flute Harmonique 8' - Bourdon 8' - Octaaf 4’ - Mixtuur 3 st. - Trompet 8'
 • Zwelwerk (C-g3): Viool prestant 8' - Viola da Gamba 8' - Vox Coelistis 8' - Holpijp 8' - Dolce 8' - Fluit 4' - Woudfluit 2' - Sesquialter 2 2/3' - Basson Hobo 8' - Tremolo
 • Pedaal (C-f1): Subbas 16' - Zachtgedekt 16' (transm. Man. I) - Octaafbas 8' - Fagot 16'
 • Koppelingen: P+I, P+II, I+II, I+II 16’, II+II 16’, P+P8
 • Speelhulpen:
  • Drukknopjes Aut. Ped. O.; PP. P. MF. F. FF. T.O. Vrije Comb.
  • Register Cresc.
  • Balanstrede zwelkast
  • Generaal Crescendotrede met scala en wijzer
  • 2 Registerwippers voor Vrij instelbaar Automatisch Pedaal (S 16’, O 8’)

Verschueren-orgel

Verschueren-orgel
Algemeen

Het Verschueren orgel is een tweeklaviers mechanisch orgel met vrij pedaal en 17 registers.

In verband met de modernisering van de liturgie besloot men in 1983 om een nieuw orgel aan te schaffen dat in het koor opgesteld zou moeten worden. In 1984 is de opdracht verstrekt aan de firma Verschueren te Heythuysen. Het orgel werd op 2 mei 1986 feestelijk in gebruik genomen.

Dispositie
 • Hoofdwerk(C-g3): Praestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Octaaf 2' - Sesquialter 2st. - Mixtuur 4 st. - Trompet 8'
 • Nevenwerk(C-g3): Gedekt 8' - Fluit 4' - Quint 3' - Octaaf 2' - Terts 1/1/3' - Dulciaan 8' - Tremulant
 • Pedaal(C-f1): Subbas 16' - Gedekt 8' - Octaaf 4' - Fagot 16'
 • Koppelingen Pedaal+Hoofdwerk; Pedaal+Nevenwerk; Hoofdwerk+ Nevenwerk
(Bron: Vereniging Brabantse Orgelfederatie [1])

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Koororgel