Handelingen

Rotterdam, Heer Vrankestraat 51 - Andreaskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Rotterdam
Plaats: Rotterdam
Adres: Heer Vrankestraat 51
Postcode: 3036LA
Bouwja(a)r(en): 1949
ID nummer: 03109 17067
Architect: Lecq, B. v.d.
Oorspronkelijke bestemming: Evangelisch-Lutherse Kerk
Huidige bestemming: Evangelisch-Lutherse Kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Belangrijke vroege wederopbouwkerk met toren en nevenruimten, gebouwd als eerste naoorlogse kerk in Rotterdam, met vele interessante details. Gebouwd als Evangelisch-Lutherse Kerk, ter vervanging van de in 1940 door oorlogshandelingen verwoeste kerk in de binnenstad. Ook nu primair in gebruik als Evangelisch-Lutherse Kerk.

Gebouwd ter vervanging van de bij het bombardement van 1940 verwoeste Evangelisch Lutherse kerk in de binnenstad.

Eén der eerste nieuwgebouwde kerken in Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog. Traditionalistische eenbeukige zaalkerk uit 1948 met driezijdig gesloten overmetselde absis, ongelede zadeldaktoren, gebouwd naar ontwerp van B. van der Lecq. Sterk beïnvloed door de inheemse en de Noord-Duitse romaanse bouwkunst. Inwendige detaillering in schoon metselwerk. In het schip zichtbare gelamineerde spitsboogpunten. Bankenplan, kansel, altaartafel en stenen doopvont naar ontwerp van architect Van der Lecq, abstracte glas-in-lood ramen en muurschilderingen in de bijgebouwen van G. van Iersel. Torentopreliëf met pelikaanmotief van beeldhouwer Gerard Hoppen (1885-1959).

De Andreaskerk en Dr H.J. Jaanus; Stichting Historische publicaties Roterodamum nr 127; 1999.

Mogelijk ook tijdelijk op zaterdagen in medegebruik geweest door het kerkgenootschap Zevendedags Adventisten, dat in 1968 een eigen nieuw kerkgebouw, niet ver van de Andreaskerk, in gebruik nam.

Mogelijk ook in medegebruik geweest door de Volle Evangelie Gemeente Immanuël, die nu vieringen houdt in een gebouw in Rotterdam-Zuid.

Orgels

Blank-orgel

Het hoofdorgel is in 1967 gebouwd door de firma K.B. Blank & Zoon (Utrecht) voor de Noorderkerk te Sneek. In 1988 intoneert de firma Gebr. Reil (Heerde) het opnieuw en wijzigt de dispositie enigszins. In 2001 restaureert de firma Reil het orgel, vervangt enkele registers door nieuwe, breidt de dispositie uit en plaatst het over naar Rotterdam.

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 2): Prestant 8' - Roerfluit 8' - Viola di Gamba 8' - Octaaf 4' - Speelfluit 4' - Octaaf 2' (2001) - Mixtuur 2' 4-5 sterk - Trompet 8' bas/discant - Tremulant.
  • Rugwerk (manuaal 1): Holpijp 8' - Prestant 4' - Fluit 4' (1988) - Nasard 2⅔' - Woudfluit 2' - Sesquialter 2⅔' 2 sterk discant - Scherp 3-4 sterk (2001) - Dulciaan 8' (2001) - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Prestant 8' - Fagot 16' (2001) - Cornet 4' (2001).
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Hoofdwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1. Toonhoogte: a1 = 442 Hz. Temperatuur: Neidhardt III.

Bureau-orgel

Sinds 2005 beschikt de Andreaskerk bovendien over een bureau-orgel in empire-stijl uit 1818, vervaardigd door de orgelmaker Frederik van der Weele (Middelburg). Het heeft drie hele registers en vier halve.

Zeemanskerken

In de Andreaskerk wordt jaarlijks op de zondag voor 31 oktober Hervormingsdag gevierd met de Rotterdamse zeemanskerken. De Noorse, Zweedse, Deense, Finse en Duitse kerk werken hier al tientallen jaren aan mee. Zo'n dienst is uniek in de wereld.

Links

Afbeeldingen

Exterieur