Handelingen

Voorburg, Prinses Beatrixlaan 262 - De Goede Herder (1960 - 2012)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Goede Herder
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Leidschendam-Voorburg
Plaats: Voorburg
Adres: Prinses Beatrixlaan 262
Postcode: 2273XN
Sonneveld-index: 03620
Jaar ingebruikname: 1960
Architect: Hendriks, J.P.L. - V.d. Bosch - Hendriks
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Dit was een interessante moderne kerk, met toren boven de koorpartij. In de beide zijwanden bevonden zich mooie moderne glas-in-loodramen.

Buiten gebruik begin 2012. Gesloopt in 2017.

  • De (meeste) mooie glas-in-loodramen zijn in ± 2011-2012 herplaatst in de rechter zijgang van de St. Martinuskerk te Voorburg.

Bericht uit 2008

Fusie drie Voorburgse parochies; plan sluiting Goede Herderkerk 2010

Op 1 juni 2002 zijn de drie parochies St. Martinus, O.L. Vrouw ten Hemelopneming en De Goede Herder gefuseerd. De drie gebouwen blijven nog wel in gebruik, maar hoelang dat nog gaat duren is niet bekend. Bekend is wel dat verwacht wordt dat in de regio Den Haag binnen 10 jaar 24 van de 44 RK kerken worden afgestoten. Ingaande 1 januari 2008 zijn de drie parochies definitief gefuseerd tot één parochie. De kerk van O.L. Vrouw ten Hemelopneming (1925, P.G. Buskens) is per 1 januari 2008 gesloten, maar wordt in principe niet afgebroken. De St. Martinuskerk (1893, E.J. Margry) wordt grondig verbouwd en aangepast en zal uiteindelijk de parochiekerk worden. Tijdens die verbouwing wordt de Goede Herderkerk (1960, bureau Hendriks, v.d.Bosch en Hendriks) als parochiekerk gebruikt. En als de St. Martinuskerk klaar is wordt de Goede Herderkerk afgebroken.

Recente geschiedenis

Zondag 8 januari 2012 is de sluitingsviering in de Goede Herderkerk gehouden. Een week later, 15 januari 2012, is de gerestaureerde en heringerichte St. Martinuskerk feestelijk heropend. Diverse voorwerpen, o.a. de glas-in-loodramen, zijn in 2012 uit de gesloten Goede Herderkerk overgeplaatst naar de St. Martinuskerk. In mei 2017 is begonnen met de sloop van de Goede Herderkerk. Ter plaatse komt een appartementencomplex.

Gebouwomschrijving SKKN

De Goede Herderkerk is gesticht vanuit de neogotische St. Martinuskerk in Voorburg. De geschiedenis van de Goede Herderkerk in Voorburg begint in 1956. In dat jaar worden er plannen gemaakt voor de stichting van een nieuwe kerk. De nieuwe bisschop van (het kersverse bisdom) Rotterdam, Martinus Antonius Jansen, wilde het parochieleven in Voorburg stimuleren door er een nieuwe parochie op te richten. De afstand tot de bestaande parochiekerken zou voor velen te groot zijn en de hoeveelheid kerkbezoekers te massaal. Hij benoemde Johannes Dijsselbloem tot bouwpastoor van de nieuw te stichten kerk. De nieuwe parochie kerkte in het begin in de gymzaal. Maar op 13 april 1957 wijdde deken Bokeloh de noodkerk aan de Van Leeuwenstraat. Op zondag 5 mei 1957 volgde de officiële oprichting van de parochie en de inwijding van de nieuwe pastoor. Het Rotterdamse architectenbureau J.P.L. Hendriks - v.d. Bosch - Hendriks maakt het ontwerp voor de nieuwe kerk en op 16 augustus 1960 sloeg pastoor Dijsselbloem de eerste paal. In december 1961 consacreerde bisschop Jansen de kerk. Naast de kerk kreeg de parochie ook de beschikking over een nieuw gebouwde pastorie, klaar voor gebruik in augustus 1961. Pastoor Dijsselbloem ijverde voor een eigen katholieke begraafplaats in Voorburg. Zijn pogingen hadden succes. De katholieken mochten een deel van de Oosterbegraafplaats gaan gebruiken.

In het oorspronkelijke ontwerp besloeg het liturgisch centrum bijna de gehele breedte van de kerk. Rechts hiervan kreeg het orgel een plaats. Door een gebrek aan financiële middelen is het interieur soberder uitgevallen dan oorspronkelijk bedoeld. In het uiteindelijke resultaat is het liturgisch centrum kleiner geworden, en kwam het orgel links daarvan te staan. Het altaargedeelte kreeg twee hoogtes. Communiebanken stonden tussen het altaargedeelte en het schip. De koorbanken stonden rechts van het liturgisch centrum. De communiebanken zijn verwijderd. De koorbanken zijn opgeknapt en verplaatst naar de linkerkant van het liturgisch centrum. Verder werd een deel van de kerk opnieuw ingericht tot dagkapel (na het vertrek van de oude pastoor, ca. 1992). Onder pastoor Dolf Langerhuizen (1998-2004) is een groot deel van de aankleding van de kapel aangeschaft. Een gemeenschapsruimte werd rond 1993 ingericht voor in de kerk, waar men kon koffiedrinken. Ook kwamen er beelden in de kerk, zoals de Kruiswegstaties van chamotteklei gemaakt door G. Heman (1914-1992). De parochie heeft daar veertig jaar op moeten wachten. Daarnaast kreeg een Jozefbeeld van Albert Termote (1887-1978) een plek in de kerk.

Het orgel

Het orgel is gebouwd door Jos H. Vermeulen uit Alkmaar in 1961.

  • Na te gaan wat met dit orgel is gebeurd.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur