Handelingen

Ulrum, Asingastraat 43 - De Wijnstok

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Wijnstok
Genootschap: Christelijk Gereformeerde kerk
Provincie: Groningen
Gemeente: Het Hogeland
Plaats: Ulrum
Adres: Asingastraat 43
Postcode: 9971CA
ID nummer: 01282
Jaar ingebruikname: 1948
Architect: Bugel - Dijk, van, Gron.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Wederopbouwkerk.

Deze kerk was in 1946 de eerste nieuwgebouwde kerk sinds de scheuring van 1944 waaruit de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt ontstond. Het in sobere Delftse School-stijl gebouwde gebedshuis is ontworpen door de Winsumer architect K.G. Olsmeijer. Bijzonder is onder meer het dak met zichtbare spanten die zijn geïnspireerd op en afkomstig uit boerderijen in het Marne-gebied.

  • 2018. Op 30 september 2018 is de kerk buiten gebruik gesteld. De kerkelijke gemeente is per 1 oktober 2018 opgeheven.
  • 2019 Kerk is verkocht aan Christelijk Gereformeerde gemeente

Het gebouw van de gereformeerde keer vrijgemaakt in Ulrum dat sinds oktober 2018 leegstaat heeft toch weer een kerkelijke bestemming. Aanvankelijk werd het kerkgebouw verkocht aan een particulier. In 2019 zijn kerk en pastorie voor drie ton verkocht aan de christelijke gereformeerde kerk van Ulrum. Die neemt het pand in gebruik als eigen kerkgebouw.

Orgel

Het orgel is gebouwd door A.S.J. Dekker in 1916 voor de Gereformeerde kerk in Houwerzijl. In 1990 is het orgel gerestaureerd en overgeplaatst naar de Gereformeerde kerk, Vrijgemaakt, in Ulrum door firma S. Steendam.

In de media

  • Uit Dagblad van het Noorden , 30 september 2018

Voor het eerst sinds lange tijd zat de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Ulrum bomvol. En voor het laatst. Vandaag in de afscheidsdienst werd er gebeden, gepreekt en getreurd. En gezongen. Hulpkoster Ubel Haveman (42) helpt ouden van dagen uit hun jas, sjouwt extra stoelen naar binnen, wijst de weg. Het is druk deze laatste zondag van september, tevens de laatste zondag voor de vrijgemaakte kerk in Ulrum. Na 73 jaar sluit die z’n deuren, omdat er te weinig kerkgangers zijn. ,,Het zat er al lang aan te komen’’, zegt Haveman. ,,De middagdienst was er al af, de laatste dominee is jaren geleden al vertrokken, gastpredikanten verzorgden sindsdien de dienst.’’ Dit is de kerk die hij zijn hele leven kent. Hij maakte vroeger mee, toen ze fuseerden met de kerk van Houwerzijl, dat de kerk zo vol zat dat er tijdens de dienst zelfs mensen in het halletje stonden. Hoe anders is dat nu. De kerk is vergrijsd en zit bij lange na niet vol. Maar vandaag wel, vandaag zegt iedereen die een beetje gevoel heeft bij de vrijgemaakt gereformeerde gemeenschap van Ulrum de kerk vaarwel. Het heeft iets van een begrafenis, waar rouw en herinneringen door elkaar lopen, waar de loftrompet wordt gestoken over de overledene. Laat dat maar over aan voorganger Adrian Verbree die hier van 1988 tot 1993 op de kansel stond en zich vandaag voor even een kwart eeuw terug in de tijd waant. Hij herinnert zich een kerkdienst in 1991. Zoals altijd stonden er twee glazen water voor hem klaar op de kansel - spraakwater voor tijdens de preek. Toen hij gewoontegetrouw een slok nam, wist hij dat het jenever was. Hij gaf geen krimp en pakte even later het andere glas. Ook jenever. En hij deed alsof hij straf bleef doordrinken. Hij verhaalt over weemoed en verdriet, berusting, hoop en geloof. Over de Ulrumse dominee Hendrik de Cock die de hervormde kerk de rug toekeerde, over de eerste nieuwgebouwde vrijgemaakte kerk in Nederland, aan de Asingastraat in Ulrum, in 1946 gebouwd met gebruikte stenen van een boerenschuur. Over de euforie van een groeiende kerk, over de vermoeiende neergang ook met als slotstuk deze laatste dienst.

,,Met pijn in ons hart sluiten we dit godshuis waar balken en stenen zijn verweven met vlees en bloed’’, zegt hij om de gemeenschap vervolgens vooral op het hart te drukken dat de Almachtige iets met Ulrum en de gelovigen voor had. ,,U bent stuk voor stuk een steen die hergebruikt gaat worden, laat toch niemand dit moment aangrijpen om te verdwijnen voor de Heer.’’

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur