Handelingen

Utrecht, Amaliadwarsstraat 2B - Gertrudis

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gertrudis
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Utrecht
Gemeente: Utrecht
Plaats: Utrecht
Adres: Amaliadwarsstraat 2B
Postcode: 3522AR
Jaar ingebruikname: 1924
Architect: Wolter te Riele (1867 - 1937)
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Buitengewoon belangrijke grote kerk van architect Wolter te Riele (1867 - 1937), met beeldbepalende toren naast het koor.

Mooie glas-in-loodramen.

Restauratie 1995; herinrichting interieur 1999.

Het "angelustorentje" boven het koor (zichtbaar op foto's hieronder uit 1984) is op zeker moment (jaren 1990) dicht gemetseld.

  • Vanaf juni 2017 waren de reguliere vieringen in de pastorie van de kerk. Alleen "grote" vieringen (doop en huwelijk) vonden in de kerk zelf plaats. Er lopen verkennende gesprekken met de Gemeente Utrecht over een toekomstige herbestemming van de kerk, die te groot is geworden voor de locale geloofsgemeenschap.
  • Zondag 1 april 2018 (1e Paasdag) vond de laatste R.K. viering plaats in dit kerkgebouw.

In de media

  • Uit RTVUtrecht, d.d.30 maart 2018

Aanstaande zondag wordt de laatste keer Pasen gevierd in de Sint Gertrudis kerk in de Rivierenwijk in Utrecht. Na bijna honderd jaar komt er een eind aan de diensten in de kerk.

De kerk stond al op de nominatie om gesloten te worden maar dat proces is versneld nadat de brandweer eerder dit jaar constateerde dat de brandveiligheid niet op orde was. De kerk kreeg de keus: investeren in de veiligheid of stoppen met de bijeenkomsten. Geld is er niet en dus sluiten de deuren. "We hebben in goed overleg met de kerkgemeenschap dit besluit genomen", zegt pastoor Ton Huitink. Vanwege het teruglopende aantal kerkbezoekers waren de vieringen al verplaatst van het kerkgebouw naar de pastorie. Maar nu komt ook daar een einde aan.

"De brandbeveiliging is niet up-to-date", zegt Huitink. "Nou eigenlijk moet ik eerlijk zeggen: het ontbreekt." Volgens Huitink is het niet op te brengen om de kerk te voorzien van brandbeveiliging. "We zijn bezig om de kerk te vervreemden, dat wil zeggen: aan de eredienst onttrekken en verkopen. Dan is het niet wijs om tienduizenden euro's te investeren. De gemeenschap kan die kosten niet meer dragen." Volgens Huitink is het voor kerken lastig om aan de regels van brandveiligheid te voldoen. De gebouwen zijn er vaak niet op ingericht en dat betekent dat er flinke aanpassingen moeten worden gedaan. Ook veranderen volgens hem de regels geregeld.

Het kerkbestuur heeft met de brandweer afgesproken dat er nog één laatste viering zal zijn in de Gertrudiskerk. Dat is aanstaande zondag op Eerste Paasdag. Daarna gaat de kerk in de verkoop. Het is nog niet bekend wat er in het gebouw moet komen.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur