Handelingen

Utrecht, Burgemeester Norbruislaan 1 - Bethelkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Bethelkerk
Genootschap: PKN Gereformeerd
Provincie: Utrecht
Gemeente: Utrecht
Plaats: Utrecht
Adres: Burgemeester Norbruislaan 1
Postcode: 3555ED
Inventarisatienummer: 04338
Jaar ingebruikname: 1955
Architect: Plooij, B.W.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Van oorsprong een Gereformeerde kerk. Aardige wederopbouwkerk met toren.

Gebouwomschrijving SKKN

De Bethelkerk werd in 1954-55 gebouwd. Eerstesteenlegging was op 5 juni 1954 en de ingebruikname volgde op 24 maart 1955. Architect was B.W. Plooij uit Amersfoort en aannemer Jacob Dijkstra uit Zeist. Deze kerk verving een houten hulpkerk uit 1918 aan de Daalseweg 19. Voor die tijd kerkte men in Oud-Zuilen. De Gereformeerde Kerk van Zuilen was overigens in 1950 samengegaan met de Gereformeerde Kerk van Utrecht. In 1990 verbouwden gemeenteleden in samenwerking met de "huisaannemer" Mandersloot het interieur zeer grondig. Hierbij werd op het liturgisch centrum als kunstwerk "Het Bethelkruis" geplaatst naar een ontwerp van Rein Kamphorst en uitgevoerd door diverse gemeenteleden. Ook werd daarbij de ruimte onder de galerij afgesloten en tot De Voorhof gemaakt.

In 1998 vormde men samen met de hervormde gemeente Oud-Zuilen de Samen op weg gemeente Utrecht-Noord - waarbij Oud-Zuilen nu ook in de Bethelkerk kerkt. In 2002 is men in PKN-verband binnen de Protestante gemeente Utrecht gefedereerd met de Oranjekapel in Ondiep/Zuilen.

De kerk is gelegen op een markant punt, op de hoek van de Burgemeester Norbruislaan en de J.M. de Muinck Keizerlaan, en is tevens van belang als een markant werk van de architect Plooij.

Orgel

In 2005 is een ander orgel in de Bethelkerk geplaatst, afkomstig uit de Vredeskerk in Utrecht.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur