Handelingen

Utrecht, Hobbemastraat 35 - Wilhelminakerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Wilhelminakerk
Genootschap: PKN Nederlands Hervormd
Provincie: Utrecht
Gemeente: Utrecht
Plaats: Utrecht
Adres: Hobbemastraat 35
Postcode: 3583CW
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1931
Architect: Mertens, H.F.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Gebouwd als Ned. Hervormde kerk. Belangrijke interbellumkerk met dakruiter.

Gebouwomschrijving SKKN

De Wilhelminakerk werd in 1930-1931 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. H.F. Mertens te Bilthoven was de architect; Van Alphen en Doesburg te Utrecht waren de aannemers. De eerste steen werd op 22 september 1930 gelegd en op 19 juni 1931 kon de kerk officieel worden geopend. In 1970 had een verbouwing van het interieur plaats, waarbij met name het liturgisch centrum ingrijpend werd gewijzigd.

De kerkelijke gemeente is enkele jaren geleden samengevoegd met die van de Marcuskerk.

Het kerkgebouw heeft een vliegervormige plattegrond en een prominente ingangspartij met afgeronde muurdelen, die de entree het aanzien van een kasteelpoort geven. Midden op het dak een forse dakruiter. Naast de kerkruimte verrezen een kosterwoning en enige bijruimten, zoals een consistorie. Inwendig zorgen de oplopende vloer, het amphitheaterachtige zitplaatsenpatroon en de galerij ervoor dat zoveel mogelijk mensen een plaats wordt geboden met goed zicht op het liturgisch centrum. Conform de doelstellingen van de Amsterdamse School is ook in dit kerkgebouw veel aandacht besteed aan een ambachtelijke uitvoering. Dit komt onder meer tot uiting in de verzorgde afwerking van het metselwerk en van de houten zoldering. De kerk past stilistisch uitstekend in de omringende wijk, die voor een groot deel in de stijl van de Amsterdamse School is gebouwd. De ingang van de kerk ligt prominent op de hoek van de Hobbemastraat en de Paulus Potterstraat, terwijl de zijmuren met de repeterende vensters aan de straten zelf liggen. Aldus is er gezorgd voor een zo voordelig en fraai mogelijke werking in het straatbeeld.

Orgel

Het orgel is in 1931 gebouwd door de firma J. de Koff & Zoon (Utrecht).

Dispositie
  • Manuaal I: Bourdon 16' - Prestant 8' - Roerfluit 8' - Violon 8' - Octaaf 4' - Octaaf 2' - * Mixtuur 3-4 sterk - Cornet 2⅔' 3-5 sterk, vanaf g# - Trompet 8'.
  • Manuaal II, in zwelkast: Syntematofon 8' - Holpijp 8' - Quintadeen 8' - Viola di Gamba 8' - Vox Celeste 8', vanaf c - Orkestfluit 4' - Nachthoorn 2' - Kromhoorn 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Octaafbas 8' - Fluitbas 8' - Bazuin 16'.
  • Koppelingen: Manuaalkoppel I + II - Pedaalkoppel I - Pedaalkoppel II - Suboct. Koppel I + II - Superoct. Koppel I + II - Superoct. Koppel I.
  • Speelhulpen: Vrije Combinatie - Vaste Combinaties (P-MF-F- FF-T) - Automatische pedaalomschakeling
  • Pneumatische kegelladen. Manuaalomvang: C-g3; pedaalomvang: C-f1. Winddruk: 90 mm. WK.

Externe link

Afbeeldingen