Handelingen

Utrecht, Marco Pololaan 113 - Wederkomst des Heren

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Wederkomst des Heren
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Utrecht
Gemeente: Utrecht
Plaats: Utrecht
Adres: Marco Pololaan 113
Postcode: 3526GA
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1966
Architect: Koldewey, H.M.
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: Geen

Geschiedenis

Moderne kerk met klokkenstoel in de wijk Kanaleneiland. De linker zijwand van het kerkgebouw bestaat uit glas-in-betonramen. In 2015 was er het voornemen, deze kerk buiten gebruik te stellen. De twee klokken in de klokkenstoel zijn al geruime tijd geleden verwijderd.

  • 2017 Vermoedelijk wordt dit kerkgebouw binnen enkele jaren gesloten en gesloopt.
  • 2018 De kerk staat te koop, maar is nog wel in gebruik.
  • 2019 1 september 2019 laatste kerkdienst gehouden

In de nevenruimten links van het kerkgebouw zit nu het Leger des Heils.

In de media

  • Uit RTVUtrecht.nl, d.d. 1 september 2019

Zo'n 60 mensen hebben vandaag de laatste zondagsdienst bijgewoond in de rooms-katholieke Wederkomst des Herenkerk in Utrecht. De buurtkerk in de wijk Kanaleneiland mag van het aartsbisdom geen diensten meer houden op de zondag.Piet Rentinck was enkele jaren pastoor in de kerk en ging zondag voor tijdens de laatste dienst op zondag. Hij vond het een mooie bijeenkomst: "De emotie is aan de ene kant pijn en verdriet dat er niet meer op zondag gevierd mag worden. Daar is veel boosheid, verontwaardiging en onbegrip over. Maar aan de andere kant kon men ook vreugdevol en dankbaar terugkijken op een aantal hele mooie jaren. En dat laatste overheerste wel." Het verbod op diensten op zondag in het gebouw aan de Marco Pololaan komt uit de koker van het aartsbisdom. Volgens Rentinck hoopt het bisdom dat het verbod zal leiden tot meer bezoek bij andere kerken in de stad die kampen met teruglopende bezoekersaantallen. "De bisschop verwacht dat de mensen naar een andere kerk gaan." Maar Rentinck denkt niet dat het plan gaat werken: "Waarschijnlijk zullen heel weinig dat doen. Omdat ze veelal te oud zijn om langer te reizen. En bovendien speelt mee dat ze komen voor de gemeenschapsviering. En als ze elders moeten komen dan zijn ze daar een vreemdeling."

De laatste zondagsdienst aan de Marco Pololaan vond al niet meer plaats in het grote kerkgebouw. Dat werd vier jaar geleden verruild voor een kleiner gebouwtje op dezelfde locatie. Rentinck denkt dat daar wekelijks zo'n 30 tot 40 vaste bezoekers kwamen, veelal mensen uit de buurt of mensen die vroeger in de wijk hebben gewoond: "Ook als ze verhuisd zijn naar Leidsche Rijn, Nieuwegein of Houten, dan blijven ze zondag komen. Het is echt een hele hechte gemeenschap."

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur