Handelingen

Wolvega, Kerkstraat 7 - Kerk op de Hoogte

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Kerk op de Hoogte
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Wolvega
Provincie: Friesland
Gemeente: Weststellingwerf
Plaats: Wolvega
Adres: Kerkstraat 7
Postcode: 8471CD
Inventarisatienummer: 09750
Jaar ingebruikname:
Architect:
Huidige bestemming: Protestantse kerk
Monument status: Rijksmonument 38881Geschiedenis

Wolvega, Kerk op de Hoogte, jk 15-06-2010

Historische kerk met toren.

Samen met de Ichtuskerk is dit gebouw een van de twee kerkgebouwen van de Protestantse Gemeente Wolvega.

De 'Kerk op de Hoogte' werd in 1646, na verwoesting van de oorspronkelijke kerk, met hergebruik van oude muurgedeelten, herbouwd. Die verwoeste kerk was destijds toegewijd aan Maria Magdalena. Gebouwd in gotische trant met westtoren, door houten bovenbouw bekroond.

De kerk ligt op een verhoogd kerkhof. Onder de kerk is een grafkelder aanwezig waar veel leden van de familie Van Haren liggen.

In 1808 werd de oude torenspits vervangen door een houten koepel. Maar ook deze werd bouwvallig en werd vervangen door een andere spits in 1842. In de nacht van 7 op 8 mei 1894 sloeg de bliksem in de toren. In weinige uren brandde de hele houten spits af, daarbij gingen de zolder, de trap en de vloer verloren. Tevens viel de klok in stukken op de grond. (bron vergadering kerkvoogden)

In de kerk eiken preekstoel, doophek, doopbekken op voet, twee familiebanken, alles 17e eeuw; twee familiebanken uit de 18e eeuw, twee rouwborden familie Van Haren.

Volgens de overlevering komt de bruinhouten preekstoel van de kerk uit de tijd van de oorlog tegen Holland in verbond met Frankrijk, in de zeventiende eeuw.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Ned. Herv. Kerk. Op een verhoogd kerkhof gelegen in 1646 herbouwde kerk, in gotische trant met westtoren door houten bovenbouw bekroond, 1894 afgebrand en herbouwd. In de kerk eiken preekstoel, doophek, doopbekken op voet, 2 familiebanken, alles XVII, 2 familiebanken XVIII, 2 rouwborden familie van Haren. Eenklaviers orgel, in 1733 gemaakt door M. Schwartsburg.

Orgel

Eenklaviers orgel, in 1733 gemaakt door J.M. Schwartsburg.

Externe links

Exterieur

Interieur

Orgel