Handelingen

Yerseke, Steeweg - Gereformeerde Gemeente

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap: Gereformeerde Gemeente
Provincie: Zeeland
Gemeente: Reimerswaal
Plaats: Yerseke
Adres: Steeweg
Postcode:
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname:
Architect: Wouter van Beijnum
Huidige bestemming:
Monument status: geen


Geschiedenis

Ontwerp van een grote "refodome", ter vervanging van het te klein geworden huidige kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente.

In 2017 was nog niet begonnen met de bouw van deze kerk, omdat er verzet is van omwonenden.

In de media

  • Uit PZC, 9 juli 2014

Het nieuwe kerkgebouw dat de Gereformeerde Gemeente aan de Steeweg in Yerseke wil bouwen, kan op termijn plaats bieden aan 2800 kerkgangers. Het grootste kerkgebouw van Nederland, in Opheusden, telt 2850 zitplaatsen. Voorlopig gaat het kerkbestuur uit van 2000 zitplaatsen. Maar als in de toekomst uitbreiding nodig is, kunnen galerijen worden gecreeerd die plaats bieden aan nog eens 800 mensen. Met die optie tot uitbreiding wordt in het ontwerp rekening gehouden. De gemeente heeft nu ruim 2300 leden.

Op verzoek van het kerkbestuur heeft architect Wouter van Beijnum een traditioneel gebouw ontworpen. De nok van het hoogste dak komt op dertig meter; het torentje aan de voorzijde wordt in totaal 40 meter hoog. De kerk, pastorie, kosterswoning en het 350 plaatsen tellende parkeerterrein worden zoveel mogelijk omzoomd door bomenrijen.

  • Uit De Volkskrant, 11 juli 2017

Rumoer over de bouw van een nieuw, groot gebedshuis gaat vandaag de dag steevast om een moskee. Zo niet in Yerseke. Daar is het de aangekondigde bouw van een 'megakerk' van de gereformeerde gemeente die tot ophef leidt. Vanavond beslist de gemeenteraad van het Zeeuwse vissersdorp over de droomwens van de orthodoxe geloofsgemeenschap, waarvoor zij al ruim 4 miljoen euro heeft ingezameld. Het zal er bij de stemming om spannen.

De grootste kerk van protestants Nederland mag worden gebouwd in het Zeeuwse visserdorp Yerseke. Bij de hoofdelijke stemming in de gemeenteraad stemden dinsdagavond tien raadsleden voor en acht tegen.

Afbeeldingen