Handelingen

Zegveld, Hoofdweg 72 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Zegveld
Provincie: Utrecht
Gemeente: Woerden
Plaats: Zegveld
Adres: Hoofdweg 72
Postcode: 3474JE
Inventarisatienummer: 18724
Jaar ingebruikname: 1862
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Interessante neokerk met toren. Verving een eerdere kerk.

De kerk, die door de Spaanse troepen die in 1575/1576 het nabijgelegen Woerden belegerden zwaar was beschadigd, werd in 1593 weer hersteld en opnieuw in gebruik genomen. In 1636 volgde weer een grondige renovatie van de kerk, die in 1672 door Franse troepen werd platgebrand. Een nieuwe kerk verrees, op dezelfde plaats. Het initiatief tot herbouw ging uit van een zekere ds. Abraham Rodenburg die Zegveld diende van 1651 tot 1694. Deze nieuwe kerk had een toren die kennelijk ten gevolge van de drassige ondergrond al na 25 jaar scheef begon te zakken. In 1741 werd besloten de toren te renoveren maar terwijl de bouwvakkers daarmee doende waren stortte het hele 30 voet hoge bouwwerk in de voor de kerk gelegen wetering. Het kerkbestuur besloot de beschikbare gelden niet te besteden aan een nieuwe toren maar aan verbetering van het kerkinterieur, terwijl een klein koepeltje op het kerkdak de functie van de toren kreeg toebedeeld.

In 1859 was de kerk zodanig bouwvallig geworden dat de toenmalige Zegveldse predikant, ds. H.A. Laan zijn collega van Woerden, ds. J.M. Loois, ontraadde een toegezegde preekbeurt in Zegveld te vervullen. De brief waarin ds. Loois de preekbeurt teruggeeft is in de archieven bewaard gebleven. Hij schrijft daarin zich er niet aan te wagen in het gebouw te prediken, daar ook velen in uwe eigene gemeente niet meer in het gebouw durven komen vanwege de gevaarvolle toestand waarin het verkeert. Het college van kerkvoogden hakt in 1860 de knoop door en laat, na advies door overheidsdeskundigen de kerk slopen.

De gemeente van Zegveld, die zolang in een houten noodkerk samenkwam kreeg in 1862, na grote financiële offers van de bevolking, bijdragen uit de algemene middelen en een forse geldlening, een nieuwe kerk. Kennelijk was deze kerk, architectonisch een kerk van het ‘waterstaatstype’ beter van constructie dan zijn voorganger, aangezien de Hervormde gemeente van Zegveld daar nog steeds in samenkomt.

In het begin van de 20e eeuw werden regelmatig veranderingen in het interieur van de kerk aangebracht. Met de nieuwe opstelling van de banken en betegeling van de binnenzijde met een overschot van de tegels van de Maastunnel te Rotterdam kreeg de binnenzijde van de kerk zijn huidige aanblik.

Op 6 april 1982 brandde het dak van de kerk en het binnengedeelte van de toren na loodgieterswerkzaamheden vrijwel geheel uit. Het doeltreffende optreden van de plaatselijke vrijwillige brandweer kon niet voorkomen dat grote schade ontstond aan het interieur en vooral aan het orgel. Op 15 december van datzelfde jaar kon de kerk na grondige herstelwerkzaamheden, waarmee meer dan ƒ 1.000.000 was gemoeid, weer in gebruik genomen worden.

Kenmerkend voor de Zegveldse kerk zijn de twee glas-in-lood ramen met bijbelse afbeeldingen die respectievelijk in 1950 door de Fam. de Leeuw en in 1975 door de Fam. Blok werden geschonken.

Bron: www.hervormdzegveld.nl

  • 2018 De kerk gaat de komende jaren in de steigers. Er is buiten en binnen groot onderhoud nodig, voegwerk en metselstenen zijn ernstig aangetast, de muren bevatten veel zouten. Later komt het verwijderen van de tegels en lambrisering, die vervangen worden vochtregulerend afweersysteem en witte muren, aan de orde. Ook komt er vloerverwarming op een nieuwe betonvloer. Daarnaast komt er een nieuwe indeling en een nieuwe ontvangsthal. De 3e fase betreft onderhoud aan het orgel. De gemeente pakt ook de geluidinstallatie en verlichting aan. Kosten € 600.000.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

  • Op zoek naar meer afbeeldingen interieur.