Na 6 jaar dreigt RELIWIKI op te houden. Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun RELIWIKI met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank), t.n.v. de stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houdt Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Uit het nieuws:

Amsterdam, Linnaeusstraat 92 - Muiderkerk (1892 - 1989)

Naam kerk: Muiderkerk
Genootschap: Nederlandse Hervormde Kerk
Gemeente: Amsterdam
Plaats: Amsterdam
Adres: Linnaeusstraat 92 (nu: 37)
Postcode: 1093EG
Architect: Vixseboxse, G.W.
Huidige bestemming: door brand verwoest, toren behouden
Monument status: toren Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Hervormde kerk in Amsterdam-Oost, gelegen tegenover het Oosterpark, destijds de twaalfde Hervormde kerk van de hoofdstad. Zaalkerk in de vorm van een Grieks kruis met fronttoren in neorenaissancestijl. Het ontwerp van G.W. Vixseboxse is beïnvloed door de zeventiende-eeuwse protestantse, Hollandse kerkbouw, en eveneens door de uit 1884 daterende Nieuwe Kerk in Katwijk aan Zee van architect H.J. Jesse.

De Hervormde wijkgemeente Muiderkerk vormde sinds 1974 een "Samen op Weg"-verband met de (in 1974 afgestoten en in 1975 gesloopte) Gereformeerde Funenkerk, sinds 2004 deel van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Kerkzaal Muiderkerk door brand verwoest op 31 oktober 1989. Toren en orgel daaronder redelijk bewaard gebleven, los van waterschade. Na deze brand heeft de Muiderkerk, in afwachting van wat er met het gebouw zou moeten gebeuren, er enkele jaren als een ruïne bijgestaan. De buitenmuren van de kerkzaal zijn gesloopt in juni 1993; de (belangrijke) toren is gehandhaafd en gerestaureerd.

Het front en een groot deel van het pijpwerk van het Steenkuyl-orgel uit 1893 kregen in 1996 een nieuwe bestemming in de Geref. Vrijgemaakte Goede Herderkerk te Emmen.

Nieuwe kerkzaal opgetrokken in combinatie met een dependance van het Tropenmuseum in één gebouw. In gebruik genomen in 1997. Huidig adres Linnaeusstraat 37.

Steenkuyl-orgel (1893). Foto: J.D. Vlaanderen Oldenzeel
  • Uit Het Nieuws van den Dag, 24 Mei 1893.

Gistermiddag waren wij in de gelegenheid het orgel te hooren bespelen door den Heer D.G. Steenkuyl, alhier, voor de twaalfde kerk (Muiderkerk) vervaardigd. Dat orgel is volgens eigen vinding van den vervaardiger geheel pneumatisch ingericht, heeft twee klavieren, vrij pedaal en 14 stemmen. Boven het pedaal zijn elf combinatietreden aangebracht, n.l. p (zacht) mf (middelsterk) en ƒ (sterk) voor het onderklavier, en een dergelijk drietal voor het bovenklavier. Verder een koppeling van pedaal onderklavier, pedaal aan bovenklavier en klavierkoppeling, een tremulant, die op elk register kan worden aangebracht, alsmede de combinatietrede voor het volle werk. Ook kunnen de combinatiën volgens de keuze van den organist worden gemaakt. Het orgel is voorzien van een speeltafel, zoodat de organist over het effect van zijn register goed kan oordeelen. Het instrument maakt in de fraai gebouwde kerk een goed figuur. Verscheidene organisten gaven gistermiddag een orgelnummer ten beste, zoodat de genoodigden het kunstwerk in zijne veelzijdigheid konden bewonderen. Er was maar één roep over het volle, machtige geluid van dit betrekkelijk kleine orgel en niet minder over de gemakkelijkheid van den speelaard en de registratuur. Het eenparig oordeel van de deskundigen was, dat de Heer Steenkuyl met de vervaardiging van dit orgel een uitstekend werk geleverd heeft.