Arnhem (Elderveld), Den Haagweg 1 - Kandelaar

Genootschap : PKN Gereformeerde Kerk
Naam kerk : Kandelaar
Architect : Rotshuizen, J.
Monument-status: -
Inventarisatienummer : 10960

Geschiedenis

De Kandelaar is gebouwd in de jaren 1975/1976 en in gebruik genomen op zondag 18 mei 1976. De kerk werd in het begin ook gebruikt door de RK Lucasparochie.

De architect van het kerkgebouw is de Arnhemmer Ir. J. Rotshuizen, zoon van de architect E.J. Rothuizen (later gewijzigd in Rotshuizen). Hij heeft in de jaren vijftig ook de Salvatorkerk (Arnhem-Zuid) en in de jaren zestig de Opstandingskerk (wijk Paasberg) ontworpen. De bouwer van het electronische orgel in De Kandelaar kwam uit Amersfoort.

In mei 2001 staat is een orgel geplaatst. Het werd in 1963 door de firma Ernst Leeflang (Apeldoorn) gebouwd voor de Pniëlkerk in Arnhem en in 2001 overgeplaatst naar De Kandelaar.

Dispositie
  • Manuaal: Holpijp 8' bas/discant - Quintadeen 8' bas/discant - Praestant 4' bas/discant - Roerfluit 4' bas/discant - Octaaf 2' bas - Quint 2⅔' discant - Mixtuur 2-3 sterk bas/discant.
  • Pedaal: aangehangen.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1.