Na 6 jaar dreigt RELIWIKI op te houden. Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun RELIWIKI met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank), t.n.v. de stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houdt Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Uit het nieuws:


Bennekom, Dorpsstraat 45 - Alexander

Uit Reliwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

laat alleen artikel objecten zien
laat overige objecten op deze kaart zien


Algemene gegevens
Naam kerk: Oude Kerk of St Alexanderkerk
Genootschap: PKN Hervormd
Provincie: Gelderland
Gemeente: Ede
Plaats: Bennekom
Adres: Dorpsstraat 45
Postcode: 6721JH
Inventarisatienummer: 11103
Jaar ingebruikname: 16e eeuw
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument
Monumentenbordje 2014.jpg
14474


Inhoud

Geschiedenis

Uitbreiding 1857.

De kerk is gerestaureerd en opnieuw ingericht en werd op zaterdag 21 april 2007 weer in gebruik genomen. Er is veel gevonden, zeker ook uit de voorreformatorische periode. Aangenomen werd steeds dat de kerk van 1542 dateert. Het belangrijkste is wel de vondst van een deel van de tufstenen fundering van een vorige kerk die uit de tiende of elfde eeuw zou stammen. Dat wijst er op dat de kerk, en daarbij ook het dorp, minstens twee eeuwen ouder moeten zijn. Medio februari 2008 is een tweede orgel in gebruik genomen. Het is een volkomen gaaf 18de eeuws kabinetorgel, in 1762 gebouwd door Deetlef Onderhorst uit Amsterdam. Onderhorst heeft ongeveer zestien van deze kabinetorgels gebouwd waarvan er acht nog bekend zijn. Drie ervan functioneren nog naar behoren, in Utrecht, in Amsterdam, en nu ook een in Bennekom. (54-05/55-06/56-06/59-08/61-09)

Omschrijving

Hervormde kerk. Van de middeleeuwse dorpskerk is bewaard gebleven het pseudobasilicale, laat-gotische schip, welks zijbeuken de toren omsluiten. De zijbeuken bezitten netgewelven, waarvan de kapitelen ten dele figuraal beeldhouwwerk vertonen. Het koor is in 1857 vervangen door een hoge nieuwbouw. De kerk heeft een aantal meest 17de-eeuwse zerken. De toren is een vroeggotische bakstenen bouwwerk uit het begin der 14e eeuw met een versiering van lisenen en friezen van bakstenen boogjes, waarin driepasjes. Laatgotische, zeer eenvoudige klokkenverdieping en ingesnoerde naaldspits. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan één van J. P. en H. van Trier, 1650, diam. 100,5 cm. en een moderne klok. Orgel met twee manualen, in 1878 gemaakt door E. Leichel (Düsseldorf). Een vrij Pedaal werd in 1940 toegevoegd. Kabinetorgel (rijksmonument) in 1762 gebouwd door Deetlef Onderhorst (Amsterdam). Het orgel werd in 2004 verkregen uit de inventaris van buitenplaats De Trompenburgh te 's-Graveland.

Externe link

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen