Handelingen

Borgharen, Kerkstraat 10 - Cornelius

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Cornelius
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Maastricht
Plaats: Borgharen
Adres: Kerkstraat 10
Postcode:
Inventarisatienummer: 12646
Jaar ingebruikname: 1888
Architect: Kayser, J.H.J.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 28051 (Inventaris)


Geschiedenis

Neogotische kerk met toren.

R.K. parochiekerk in Borgharen, gelegen aan de Maas, ten noorden van Maastricht. Gebouwd ter vervanging van een kerkje uit de 16de (?) eeuw. Borgharen heeft geschiedenis als klein bedevaartsoort ter ere van de heilige Cornelius, martelaar uit de derde eeuw en beschermer tegen ziekten en overspannenheid.

De huidige kerk is een éénbeukige neogotische kruiskerk met westtoren. Ontworpen door de Venlose architect Joh. Kayser (1842-1917). De stijl grijpt terug op de Noord-Duitse baksteengotiek uit de 14de eeuw en is kenmerkend voor het werk van Kayser. De kerk was tot 1979 gewijd aan de Heilige Martinus. Restauratie en uitbreiding 1963.

Op 14 september 1912 werd het altaar uitgebreid met twee vleugels van gepolychromeerd eikenhout, gemaakt door atelier J.W. Ramakers en Zonen Beeldhouwers uit Geleen, met reliëfvoorstellingen (hoogte 70 cm) uit het leven van de heilige: de pauskroning en de genezing van een zieke vrouw. De buitenkanten van de vleugels werden verfraaid door twee engelen.

Het orgel

Het orgel is gebouwd door Gebr. Vermeulen in 1915 voor de Kloosterkerk De Beyart in Maastricht. Het orgel is in 1980 overgeplaatst naar de H. Corneliuskerk in Borgharen.

Monumentomschrijving Rijksdienst

In de R.K. KERK, die zelf niet op de lijst wordt geplaatst de volgende onroerende onderdelen: twee in de linker zijmuur van het kerkgebouw ingemetselde grafstenen uit 1535 en 1720; hardstenen doopvont (15e eeuw) en twee klokken uit 1699.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur