Na 6 jaar dreigt RELIWIKI op te houden. Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun RELIWIKI met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank), t.n.v. de stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houdt Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Uit het nieuws:


Den Helder, Wezenstraat 68 - Evangelisch Lutherse Kerk

Uit Reliwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

laat alleen artikel objecten zien
laat overige objecten op deze kaart zien


Algemene gegevens
Naam kerk: Evangelisch-Lutherse Kerk
Genootschap: Evangelisch Lutherse Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Den Helder
Plaats: Den Helder
Adres: Wezenstraat 68
Postcode: 1781GL
Jaar ingebruikname: 1914
Architect: Pelser, Joh.
Huidige bestemming: Kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Inhoud

Geschiedenis

Kerkgebouw uit 1913 naar ontwerp van de Amsterdamse architect Johan Pelser. De kerk is gebouwd voor de Evangelisch-Lutherse Gemeente. In 1968-1970 is het gebouw gerenoveerd waarbij de inrichting grotendeels is vernieuwd. De avondmaalstafel en het doopvont zijn van oudere datum. Buiten gebruik 1990. Sedert 1995 wordt de kerk gebruikt door de Nederlands Gereformeerde Kerk.Ook Cultureel Centrum. De kerk is anno 2015 nog eigendom van de Nederlands Gereformeerde Kerk en wordt verhuurd aan Evangeliegemeente De Deur.

Het orgel

Neogotische orgelkas uit 1908, mogelijk van Maarschalkerweerd, waarin een binnenwerk met twee manualen en pedaal uit 1967 van de firma Willem van Leeuwen Gzn (Leiderdorp).

Gebouwomschrijving SKKN

In het begin van de negentiende eeuw is de Lutherse gemeenschap in Den Helder ontstaan. Aanvankelijk zetelde zij in een kerk aan de Molenstraat en later aan de Middenstraat. In 1913 wordt er een nieuw stuk grond aangekocht aan de Wezenlaan. Hier bouwde de architect Joh. Pelser een eenbeukige, neogotisch, kerkgebouw, dat in 1914 werd gewijd. In 1995 ging de kerk samen met de Hervormden en de Gereformeerden (S.O.W.- verband). Een deel van de inventaris wordt thans gebruikt door de Nederlands Gereformeerde Kerk. Een ander deel wordt beheerd door de stichting "Behoud Monument Lutherse Kerk te Den Helder ".

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad d.d. 8 maart 2013

DEN HELDER – De Nederlands gereformeerde kerk (Ngk) te Den Helder wordt per 1 mei 2013 opgeheven. De ambten kunnen niet meer vervuld worden en een doorstart heeft te weinig kans. Dat meldt de gemeente op haar website. De kerkgemeenschap telt nog zo’n 120 leden, van wie er ongeveer 40 op zondag in de kerk komen. In april worden de laatste kerkdiensten gehouden in de voormalige lutherse kerk. In dit kerkgebouw kwam de gemeente de laatste jaren bijeen. De Ngk zal zich niet als geheel aansluiten bij een ander kerkverband omdat de gemeente „in zichzelf al veelzijdig is”, aldus het bericht. De leden zullen op individueel niveau zoeken naar aansluiting bij een andere gemeente.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen