Handelingen

Didam, Lieve Vrouweplein 13 - O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand

Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 12870

Geschiedenis

Historische kerk met toren. Oorspronkelijk was dit de R.K. parochiekerk van Didam, maar vanaf de Reformatie was het gebouw in gebruik als Protestantse kerk. Midden 20e eeuw was deze kerk aan een restauratie toe, maar ze was tevens te groot voor de lokale Ned. Herv. gemeente. In 1951 is de kerk door deze gemeente verkocht aan de R.K. Kerk in Didam, waarna vlakbij een nieuwe Ned. Herv. Kerk werd gebouwd. Na uitgebreide restauratie, begin jaren 1950, wederom in gebruik als Rooms-Katholieke kerk. Het is een driebeukige laatgotische pseudobasiliek met westtoren, gebouwd onder invloed van de Nederrijnse gotiek.

De kerk is na de Reformatie de Gereformeerde (= Hervormde) kerk geworden. De katholieken bouwden in 1836-1837 naar een ontwerp van P. Verwaijen een eigen kerk, gewijd aan de H. Martinus. Deze kerk is gesloopt in 1976 om plaats te maken voor een nieuwe Martinuskerk op dezelfde plek. J. Dresmé was de architect. In deze Martinuskerk is op 3 juli 2005 de laatste dienst gehouden. De rooms-katholieke diensten worden nu gehouden in deze O.L. Vrouwekerk. Deze kerk is in 1955 teruggekocht door de rooms-katholieken. Het gebruik van twee kerken werd ook voor de R.K. Didammers te veel. (54-05)

Monumentomschrijving Rijksdienst

R.K.KERK (O.L.Vrouwe). Grote,laatgotische kerk met pseudobasilicaal schip (XV B), eenbeukig koor met driezijdige sluiting (XIV B) en mooie, zware toren van drie geledingen met in elk gevelvlak twee getraceerde nissen en steunberen aan de westzijde. De kerk is geheel door kruisribgewelven op pijlers overkluisd. In 1953 werd het gebouw door de Ned. Hervormde Gemeente verkocht aan de R.K. Parochie, waarna een grondige restauratie inzette, die in 1962 gereed kwam. De vier gesneden apostelbeelden uit de vroegere R.K. Kerk, die dateren uit XVd hebben in de gerestaureerde dorpskerk een plaats gekregen.

Orgel

Het orgel is in 1961 gebouwd door J.J. Elbertse & Zn. (Soest). In 1990 restaureren zij het orgel.