Ede, Stationsweg 112 - Antonius van Padua

Genootschap : Rooms Katholieke Kerk
Naam kerk : Antonius van Padua
Architect : Hardeveld, J.M. van
Monument-status: Gemeentelijk monument
Inventarisatie nr: 11363

Geschiedenis

Na de sloop van de ruïnes van de vooroorlogse kerk werd een noodkerk gebouwd, die in 1952-1953 werd vervangen door de huidige kerk, ontworpen door architect J.M. van Hardeveld. Alle vier kerkgebouwen stonden ongeveer op dezelfde plaats aan, wat nu genoemd wordt, de Padberglaan. Die naam zal nu wel duidelijk zijn. In onze kring circuleren, ook van de eerste kerken, reprofoto's. Het orgel in de Antoniuskerk (Elbertse, 1953) is aan vervanging toe. Restauratie is te duur. Aangekocht is het orgel uit de Gereformeerde Kerk van Tzummarum. Dit is een Pels-orgel, gebouwd in 1966 en gerenoveerd in 1983. De firma Flentrop zal het orgel in Tzummarum demonteren en voorjaar 2006 in Ede weer opbouwen. Zondag 16 april 2006 is het nieuwe orgel in gebruik genomen. (48-02/55-06/56-06)

Omschrijving

Ao. 1952-1953. Interessante wederopbouwkerk. Driebeukige basiliek in traditionalistische vormen, onder invloed van de romaanse bouwkunst. Brede, westbouwachtige toren, vermoedelijk ontleend aan romaanse bouwkunst in Noord-Duitsland. Inwendig voorzien van een open dakstoel. De kerk is architectonisch nauw verwant aan de, eveneens door Van Hardeveld ontworpen, St. Johannes de Doper te Utrecht-Hoograven, die begin jaren 1990 is gesloopt.

Externe link