Na 6 jaar dreigt RELIWIKI op te houden. Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun RELIWIKI met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank), t.n.v. de stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houdt Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Uit het nieuws:


Ede, Stationsweg 112 - Antonius van Padua

Uit Reliwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

laat alleen artikel objecten zien
laat overige objecten op deze kaart zien


Algemene gegevens
Naam kerk: Antonius van Padua
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Ede
Plaats: Ede
Adres: Stationsweg 110
Postcode: 5321NH
Inventarisatienummer: 11363
Jaar ingebruikname: 1953
Architect: Hardeveld, J.M. van
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Inhoud

Geschiedenis

Na de sloop van de ruïnes van de vooroorlogse kerk werd een noodkerk gebouwd, die in 1952-1953 werd vervangen door de huidige kerk, ontworpen door architect J.M. van Hardeveld. Alle vier kerkgebouwen stonden ongeveer op dezelfde plaats aan, wat nu genoemd wordt, de Padberglaan. Die naam zal nu wel duidelijk zijn. In onze kring circuleren, ook van de eerste kerken, reprofoto's. Het orgel in de Antoniuskerk (Elbertse, 1953) is aan vervanging toe. Restauratie is te duur. Aangekocht is het orgel uit de Gereformeerde Kerk van Tzummarum. Dit is een Pels-orgel, gebouwd in 1966 en gerenoveerd in 1983. De firma Flentrop zal het orgel in Tzummarum demonteren en voorjaar 2006 in Ede weer opbouwen. Zondag 16 april 2006 is het nieuwe orgel in gebruik genomen. (48-02/55-06/56-06)

Omschrijving

Anno 1952-1953. Interessante wederopbouwkerk. Driebeukige basiliek in traditionalistische vormen, onder invloed van de romaanse bouwkunst. Brede, westbouwachtige toren, vermoedelijk ontleend aan romaanse bouwkunst in Noord-Duitsland. Inwendig voorzien van een open dakstoel. De kerk is architectonisch nauw verwant aan de, eveneens door Van Hardeveld ontworpen, St. Johannes de Doper te Utrecht-Hoograven, die begin jaren 1990 is gesloopt.


Externe link

Afbeeldingen

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen