Eindhoven, Venstraat 30 - Maranathakerk

Gegevens locatie en gebouw
Architect: Nicolai, A.C.
Oorspr. bestemming: Gereformeerde Kerk
Huidige bestemming: Verenigde Pinkstergem. en Evangeliegem.
Monumentstatus: Geen

Geschiedenis

Interessante, relatief grote, kerk met losstaande toren. Gebouwd als Geref. Westerkerk, ter vervanging van een eerder gebouw met die naam, in de wijk Eindhoven-Strijp. Kort na ingebruikname, wegens bouw 3e Gereformeerde Petrakerk in Eindhoven-Stratum, hernoemd tot Maranathakerk, tegelijk met de hernoeming van de oudere Gereformeerde "Oosterkerk" aan de Fazantlaan, architect Tj. Kuipers, tot Immanuëlkerk.

In 1974 ook als Ned. Herv. Kerk in gebruik, na afstoten van de Ned. Herv. Schootsekerk in dezelfde wijk (deze belangrijke Schootsekerk daarna in gebruik als Christelijke Geref. Kerk). Deze Maranathakerk buiten gebruik als Ned. Herv. en Geref. Kerk in 1995; in dat jaar verkocht aan, en sindsdien in gebruik bij, de Pinkstergemeente Eindhoven, met onverminderd de naam "Maranathakerk".

N.B.: De Geref. Kerk in Schoonebeek heeft net zo'n toren, van dezelfde architect, maar met minder "etages". Toegevoegd n.a.v. een inventarisatie van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, 2004

Omschrijving

Geref. Gem. in Nederland, nu Pinkstergemeente.