Eindhoven, Boschdijk 344 - Paulus (1924 - 1995)

Naam kerk: Paulus
Postcode: 5627AB
Architect: Groenendael, J.H.H. van
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: Geen

Geschiedenis

In 1920 kregen de kerkgangers in de Woenselse Sint Petruskerk te horen dat er een vijfde Woenselse parochie gesticht zou worden met een eigen kerk op de hoek van de Boschdijk en de Frankrijkstraat. Het werd de Sint Pauluskerk. J.H.H. van Groenendael was de architect van de nieuwe kerk die in de jaren 1923-1924 werd gebouwd. Een toren is er nooit gekomen.

De nieuwe St. Paulusparochie ontstond rond 1920 in het westelijk deel van het toentertijd door Eindhoven geannexeerde, voormalige dorp Woensel, wegens een sterke toename van de katholieke bevolking.

De kerk uit 1923 was een driebeukige kruisbasiliek met uitspringend dwarsschip, op enigszins centraliserende plattegrond. De stijl was hoofdzakelijk neoromaans. Het was typerend in het oeuvre van Van Groenendael, waarbij hij de traditionele neoromaanse (en neogotische) vormgeving liet aansluiten bij de ruimtelijke en liturgische vernieuwing in de R.K. kerkbouw van begin twintigste eeuw. Voorgevel en fronttoren zijn wegens geldgebrek nooit uitgevoerd. Sober interieur, waarvan de pijlers en bogen in schoonmetselwerk waren uitgevoerd.

In 1968 is het interieur van deze kerk nog helemaal gerestaureerd. Binnen bevonden zich o.a. diverse mooie, moderne, kleine glas-in-loodramen, met name in diverse zijkapellen. Buiten gebruik 1995, nadat verderop (meer naar het noorden) aan de Boschdijk een nieuwe kleine "wijkkerk" St. Paulus in gebruik was genomen. Sloop van kerk en omringende bijgebouwen voorjaar 1996. Ter plaatse nu hoog appartementencomplex.