Handelingen

Eindhoven, Boschdijk 344 - Paulus (1924 - 1995)

Uit Reliwiki

Versie door Waterman (Overleg | bijdragen) op 22 sep 2017 om 15:59 (Categorie:RK verwijderd)


Algemene gegevens
Naam kerk: Paulus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Eindhoven
Plaats: Eindhoven
Adres: Boschdijk 344
Postcode: 5627AB
Inventarisatienummer: 07441
Jaar ingebruikname: 1924
Architect: Groenendael, J.H.H. van
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: Geen

Geschiedenis

De nieuwe St. Paulusparochie ontstond rond 1920 in het westelijk deel van het toentertijd door Eindhoven geannexeerde, voormalige dorp Woensel, wegens een sterke toename van de katholieke bevolking.

De kerk uit 1923 was een driebeukige kruisbasiliek met uitspringend dwarsschip, op enigszins centraliserende plattegrond. De stijl was hoofdzakelijk neoromaans. Het was typerend in het oeuvre van Van Groenendael, waarbij hij de traditionele neoromaanse (en neogotische) vormgeving aan liet sluiten bij de ruimtelijke en liturgische vernieuwing in de r.-k. kerkbouw van begin twintigste eeuw. Voorgevel en fronttoren zijn wegens geldgebrek nooit uitgevoerd. Sober interieur, waarvan de pijlers en bogen in schoonmetselwerk waren uitgevoerd.

In 1968 is het interieur van deze kerk nog helemaal gerestaureerd. Binnen bevonden zich o.a. diverse mooie, moderne, kleine glas-in-loodramen, met name in diverse zijkapellen. Buiten gebruik 1995, nadat verderop (meer naar het noorden) aan de Boschdijk een nieuwe kleine "wijkkerk" St. Paulus in gebruik was genomen. Sloop van kerk en omringende bijgebouwen voorjaar 1996. Ter plaatse nu hoog appartementencomplex.

Afbeelding

<gallery> Afbeelding:Eindhoven.St.Paulus.jpg|kopie ansichtkaart </gallery)