Enkhuizen, Klopperstraat 12 - Ontmoetingskerk

Naam kerk: Ontmoetingskerk
Postcode: 1601CE
Architect: Bonda
Huidige bestemming: kerk Gereformeerde Gemeente

Gebouwd als Gereformeerde Kerk. Verving een eerdere, te klein geworden, kerk aan de Peperstraat.

Kruisvormig kerkgebouw in neoromaanse vormen, met twee (qua grootte verschillende) torentjes aan weerszijden van de voorgevel.

Verbouwing, door inbouw van een verdieping, in 1982. De kerkzaal bevindt zich sindsdien op de ingebouwde etage.

Met ingang van 1 januari 2012 door de PKN Enkhuizen verkocht aan, en in gebruik bij, de Gereformeerde Gemeente, met als naam onverminderd "Ontmoetingskerk". Tot 1 april 2012 nog in medegebruik door de PKN, die in deze kerk op 1 april 2012 haar laatste viering hield.

Gerard Verloop in "De Mixtuur" nr 49, maart 1985, over de inbouw van een verdieping.

"Esthetisch valt er in deze Enkhuizer kerk weinig te genieten: de voorheen heel redelijke kerk met een goede akoestiek werd voorzien van een verdiepingsvloer over de volle oppervlakte van het gebouw, teneinde allerlei nevenruimten te kunnen creëren, waardoor de kerkruimte uiteraard veel lager werd, alle verhoudingen zoek zijn en de akoestiek abominabel geworden is. Centraal vóór op deze kerkzolder staat dan, als een glimmend object dat alle aandacht voor zich opeist, dit orgel met zijn merkwaardige front, dat in een Belgisch casino niet zou misstaan".

Uit Reformatorisch Dagblad d.d. 28-12-2011
Nieuwe kerk voor gereformeerde gemeenten Andijk en Enkhuizen.

De gereformeerde gemeenten te Andijk en Enkhuizen, die per 1 januari 2012 samengaan, hebben de gereformeerde Ontmoetingskerk van de protestantse gemeente (i.o) in Enkhuizen aangekocht als nieuw onderkomen. De gereformeerde gemeente te Enkhuizen zal haar eigen kerkgebouw nu op 2 januari 2012 opleveren aan de Levend Watergemeente, een federatie van de christelijke gereformeerde kerk en de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Enkhuizen. De kerkgebouwen van zowel de gereformeerde gemeente als de protestantse gemeente (i.o.) in Enkhuizen blijven dus hun functie behouden.

Orgel

Het orgel is in 1984 als opus 25 gebouwd door de firma Hendriksen & Reitsma (Nunspeet). Gebruik is gemaakt van enig pijpwerk uit het orgel dat J. van Gelder (Leiden) in 1883 voor de geref. kerk aan de Peperstraat in Enkhuizen bouwde en dat in 1904 in de kerk aan de Klopperstraat werd geplaatst. Adviseurs namens de Orgelbouw Advies Commissie van de Gereformeerde Organisten Vereniging zijn J.D. Vlaanderen Oldenzeel en Tj. Heidinga. Laatstgenoemde ontwierp het front in samenwerking met de architect Cor Roozendaal, die betrokken was bij de verbouwing van de kerk. In 2016 is het pijpwerk opnieuw geïntoneerd door Ide Boogaard (Rijssen). Daarbij is ook de winddruk verlaagd.

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 1): Bourdon 16' - Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Fluit 4' - Quint 2⅔' (1883) - Octaaf 2' (1883) - Mixtuur 1⅓' 4-6 sterk - Cornet 4' 4 sterk discant - Trompet 8'.
  • Bovenwerk (manuaal 2): Prestant 8' discant (1883) - Holpijp 8' (1883) - Viola di Gamba 8' (C-H in Holpijp, 1883) - Prestant 4' - Fluit 4' - Quintfluit 2⅔' (1883) - Woudfluit 2' - Terts 1 3/5', vanaf c - Sifflet 1' - Kromhoorn 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' (C-D# transm.) - Octaaf 8' - Octaaf 4' - Trompet 8' (C-e transm.) - Clairon 4'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Hoofdwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1. Temperatuur: ongelijk zwevend. Winddruk: 65 mm. WK.