Etten-Leur, Lange Brugstraat 30 - Petrus

Naam kerk: St. Petrus
Adres: Lange Brugstraat 30
Postcode: 4871CP
Architect: Genk, P.J. van

R.K. parochiekerk in het voormalige dorp Leur, ten noordoosten van Etten.

Zeer belangrijk, niet-georiënteerd (voorgevel in noorden, koor in zuiden), kerkgebouw met dubbeltorenfront. Interieur gedeeltelijk heringericht eind jaren 1970. Toen is ook het orgel, dat zich op de galerij boven de ingang bevond, naar het koor verplaatst.

In koor en transept mooie glas-in-loodramen. Achter deze kerk het kerkhof, met diverse interessante grafmonumenten.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Plattegrond. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004

St. Petrus. Gewijd 1889, P.J. van Genk. Kruisbasiliek met twee torens in de voor Van Genk karakteristieke vroeg-gotische trant.

MIP omschrijving

• Bouwperiode: 1889
  • Gevels en materialen: Baksteenbouw met rijke toepassing van natuursteen. Driebeukig schip. Transept van een travee met vieringstoren.
  • Vensters en deuren: Spitsboogramen. Ingang waarboven roosvenster in gevelnis een reeks lancetraampjes.
  • Dak en bedekking: Zadeldak met pannen gedekt. De dubbeltorens hebben vier geledingen met slanke acht-zijdige spitsen.
  • Bijgebouwen: Ingang naar kerkhof met ijzeren sierhek. Verschillende laat 19e en vroeg 20e eeuwse grafzerken waaronder met engelenfiguur en treurende bij het graf. Boomstamkruisen en gietijzeren kruis. Diverse latere graven. Calvarieberg met kruis 1881.
  • Interieur: Koor met vijfzijdige sluiting, geflankeerd door zijkapellen en sacristie.

Het orgel

Het orgel is gebouwd door P.J. Vermeulen en Zn in 1912.

In de media

Uit Daglad De Stem d.d. 14-02-2011 Bij een brand die woedde in een bijgebouw van de H. Petruskerk aan de Lange Brugstraat in Etten-Leur, zijn twee waardevolle engelenbeelden verloren gaan. De beelden stonden in het bijgebouw om gerestaureerd te worden. De brand werd zondagmorgen 13-02-2011 omstreeks 08.30 uur ontdekt. Dankzij snel ingrijpen van de brandweer kon worden voorkomen dat ook de pastorie en de kerk ten prooi vielen aan de vlammen. In de pastorie is wel sprake van rookschade. Het bijgebouwtje moet als verloren worden beschouwd. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De mis van zondagmorgen 10.00 uur is gewoon doorgegaan