Garmerwolde, Dorpsweg 69 - Hervormde Kerk

Naam kerk:
Plaats: Garmerwolde
Adres: Dorpsweg 69
Postcode: 9798PC

Gebouwd in de 13e eeuw als romanogotische kruiskerk met vrijstaande toren. Schip gesloopt in 1859.

De 13e-eeuwse NH kerk is vrijdag 11 november 2003 overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken. De Hervormde gemeente blijft er wel in "wonen". De kerk is het restant van een kruiskerk waarvan het schip in 1859 is afgebroken. (51/52-04)

Monumentomschrijving Rijksdienst

Herv. Kerk en Toren op kerkhof. Grote dorpskerk waarvan nog slechts het in steen overwelfde koor en dwarspand behouden zijn; rijk gedetailleerd in 13e-eeuwse romanogotische stijl. Vrijstaande zware klokkentoren. De toegang tot het terrein wordt gevormd door een eenvoudig gesmeed ijzeren hek tussen twee houten hekpalen, door vazen bekroond. Inwendig schilderingen op gewelven en transeptwand boven altaarnissen. De kerk bezit onder andere een rijk gesneden preekstoelkuip met trap, achterschot en klankbord bekroond door engelfiguurtjes, 1740; gestoelte met gesneden bekroning waarin wapen Julsingh. Verschillende 17e- en 18e-eeuwse zerken. Orgel met twee klavieren en aangehangen pedaal, in 1851 gemaakt door P. van Oeckelen. Klokkenstoel met klok van G. Powels, 1604, diameter 117,5 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, eerste helft 17e eeuw.