Handelingen

Geldrop, Nieuwendijk 2 - H. Brigida

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: H. Brigida
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Geldrop-Mierlo
Plaats: Geldrop
Adres: Nieuwendijk 2
Postcode: 5662AE
Inventarisatienummer: 07533
Jaar ingebruikname: 1891
Architect: Weber, C.E.M.H.A.F.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 16034
opname JvN 02-05-2009

Geschiedenis

Indrukwekkende koepelkerk met dubbeltorenfront. Verving een oude kerk.

Wat betreft de naamgeving van deze kerk is de volgende anekdote van belang: rond 1974 zijn, in één ronde, eindelijk, vele tientallen neo(gotische) kerken in heel Nederland genomineerd voor plaatsing op de (voorlopige) Rijksmonumentenlijst. In deze ronde zat ook één kerk in Geldrop, de kerk van de "H. Maria en Brigida". Er is toen enige tijd onduidelijkheid geweest over wèlke kerk in Geldrop werd genomineerd: óf deze kerk van architect Weber óf de ook heel mooie kerk in Geldrop-Zesgehuchten van architect Van Tulder. In eerste instantie dacht men dat deze nominatie de kerk in Zesgehuchten betrof, wegens de bij de voordracht genoemde naam "H. Maria en Brigida". Maar in tweede instantie bleek het toen toch echt te gaan om de onderhavige kerk van Weber in Geldrop-Centrum. Om misverstanden over deze naamgevingen te voorkomen, heet sindsdien de kerk in Geldrop-Centrum "H. Brigida", en de kerk in Geldrop-Zesgehuchten "H.H. Maria en Brigida". De naam in de Monumentomschrijving hieronder klopt dus ook nog steeds niet geheel.

Zodra bij namen van R.K. kerken een dubbele H. (dus "H.H." voorkomt) betekent dit, dat een kerk naar meerdere heiligen tegelijk is benoemd, of naar een groep van heiligen, of naar een symbool (b.v. "H.H. Petrus en Paulus", "H.H. Martelaren van Gorcum", "H.H. Engelbewaarders", "H.H. Harten").

Monumentomschrijving Rijksdienst

H.H. Maria Brigida. 1889-1891 Ch. Weber. Driebeukige kruisbasiliek met klaverbladvormige oostpartij, gedomineerd door een massale koepeltoren boven de achthoekige kruising. Hoge torens aan weerszijden van de voorgevel. Grotendeels in baksteen uitgevoerde interpretatie van de 13e eeuwse romano-gotiek. Pijlers met geringde kolonnetten, kruisribgewelven en uitbundige toepassing van baksteen in verschillende kleuren. Belangrijk werk uit Webers tweede periode. Orgel uit 1894-96 in twee delen ter weerszijden van het rozetvenster opgesteld. De orgelkas werd vervaardigd door J. Custers, het instrument door F.C. Smits jr. Smits maakte gebruik van het oude instrument uit de vorige kerk, dat in 1849 was gemaakt door J.J. Vollebregt. In 1927 werd het orgel gepneumatiseerd door Valckx en Van Kouteren en vervolgens in 2003 door Flentrop gereconstrueerd, grotendeels naar de situatie van 1894. Mechanisch torenuurwerk, Eijsbouts, 1943, is buiten gebruik gesteld.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur