Harlingen, Kerkpad 3 - Grote Kerk

Naam kerk: Grote Kerk
Postcode: 8861ES
Jaar ingebruikname: 1775, toren ca 1200
Architect: Douwes, W. (kerk)

Buitengewoon belangrijke, goed bewaarde, kruisvormige classicistische kerk met oudere toren.

Qua ontwerp en indeling is deze kerk in diverse opzichten vergelijkbaar met de Noorderkerk in Amsterdam en de Nieuwe Kerk in Groningen.

Toren van de Hervormde Kerk. De achthoekige toren op natuurstenen basement is bekroond door een open spits en bevat een mooi gemetselde spiltrap. Boven de ingang een gevelsteen met St. Michaël, afkomstig van de voormalige Westerkerk. Klokkenstoel met klok van H. Kemper, 1724, diam. 133 cm. Het mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, 17de eeuw, is buiten gebruik gesteld.

Het Hinz-orgel in de Grote kerk is gerestaureerd en op 27 mei 2001 weer in gebruik genomen. (47-02)

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde Kerk. De Hervormde Kerk is in 1772-1776 opgetrokken op kruisvormig grondplan, ter vervanging van een romaanse kerk, waarvan de rijzige tufstenen toren behouden bleef. Drie natuurstenen ingangsomlijstingen. Interieur geheel gestuct naar ontwerp van J.O.Husley; in een der wanden bovenaan een door stucwerk omlijste wijzerplaat. Omlopende galerij op gemarmerde zuilen; op de hoeken bankengroepen. Orgel met Hoofdwerk, Rugwerk en vrij Pedaal, in 1776 gemaakt door A.A. Hinsz op galerij met bijbehorende kansel eronder, alles met snijwerk door J.G. Hempel. Vele grafzerken.