Heemskerk, Anthonie Verherentstraat 4 - Laurentius

Naam kerk: Laurentius
Plaats: Heemskerk
Adres: Anthonie Verherenstraat 4
Postcode: 1961GD
Architect: Tonnaer, J.H.

Geschiedenis

Links in het voorportaal, dat dagelijks open is, bevindt zich een gedenkhoekje met een Mariabeeld. Helaas is vanuit dit portaal geen doorkijk naar de kerkzaal mogelijk.

Links achter de St. Laurentiuskerk een mooi groot kerkhof, waarvandaan ook het voormalige klooster links van de kerk is te zien.

Monumentomschrijving Rijksdienst

St. Laurentius, 1889-1891. J.H. Tonnaer. Driebeukige kruisbasiliek in neorenaissancevormen met hoge kruistoren en veelhoekige traptorens te weerszijden van de voorgevel. De houten toren op de kruising is met leien gedekt en bestaat uit twee vierkante en twee achtkantige geledingen, gescheiden door gewelfde dakvlakken. In het schip ronde bakstenen zuilen met natuurstenen banden en ronde scheibogen, waarboven een hoofdgestel. Over de hoofdbeuken houten tongewelven met steekkappen, over de viering een zesdelig houten kruisribgewelf. De zijbeuken dragen stenen kruisribgewelven. Gepleisterde wandvlakken, op de tongewelven een ranken-beschildering. Mechanisch torenuurwerk van Eijsbouts, 1916.

Hoofdorgel

Het hoofdorgel is gebouwd door Jos H. Vermeulen in 1930.