Handelingen

Heerhugowaard, Stationsweg 53 - Gereformeerde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Stationswegkerk
Genootschap: Gereformeerde Kerken in Nederland
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Heerhugowaard
Plaats: Heerhugowaard
Adres: Stationsweg 53
Postcode: 1702AA
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1917
Architect: Leegwater, J.
Huidige bestemming: Kunstkerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Kleine zaalkerk. Uitbreiding 1938, ook naar ontwerp van de plaatselijke aannemer J. Leegwater. De uitbreiding bestaat uit toevoeging van een nieuwe voorgevel met torentje, in stijl Amsterdamse School, met koper bekleed, en inbouw van een galerij.

Na de ingebruikname in 1969 van een tweede Gereformeerde Kerk, de Exoduskerk, is nog gesuggereerd de Stationswegkerk te hernoemen tot "Genesiskerk", maar dit idee is niet uitgevoerd.

Begin 2010 zijn de locale Ned. Herv. en Geref. kerkgemeenten gefuseerd tot PKN Heerhugowaard, met als centrale kerk de Ned. Herv. Ontmoetingskerk aan de Middenweg. Sinds ongeveer 2008 wordt de Stationswegkerk niet meer gebruikt voor erediensten, wel voor andere kerkelijke activiteiten. De kerkzaal, waarin zich nog wel de aandachtswand, met kansel en daarboven orgel, bevindt, is heringericht tot ontmoetingsruimte, met opstelling van tafels en stoelen voor b.v. koffie drinken.

Sinds 2016 wordt de kerk gebruikt als uitleencentrum voor kunst, en " Kunstkerk" genoemd.

Orgel

Het orgel is gebouwd door Fonteijn & Gaal ong. in 1960. Alleen het front is anno 2016 nog aanwezig, de speeltafel is verwijderd.

Afbeeldingen

Exterieur
Interieur