Handelingen

Hoofdpagina

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 7 feb 2017 om 16:13 (aanv)

Welkom bij Reliwiki

Check of de informatie van kerken - die u kent - er goed op staat en deel uw kennis met anderen.

Reliwiki, de Nederlandse database over religieuze gebouwen, is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 2.050 gebruikers hebben zich al aangemeld en samen hebben ze meer dan 118.000 foto's geüpload! En toch zijn er nog gebouwen met weinig informatie. Voeg uw informatie en foto’s dus toe (het is makkelijk) en draag zo bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.

Nieuws

' de 100 mooiste kerken van Noord - Brabant ' bijzonder rijk gedocumenteerd boek van Dr W. van Leeuwen

Noord-Brabant bezit vele honderden waardevolle kerken. Nog steeds zijn ze het middelpunt van onze steden en dorpen. Vaak echte musea, vol boeiende beelden, schilderingen en meubels die vertellen over de geschiedenis van onze leefomgeving. Een groot deel van deze kerken wordt door teruglopend kerkbezoek bedreigd met sluiting. Tijd om de balans op te maken. De afgelopen twee jaar werkten kunsthistoricus Wies van Leeuwen en fotograaf Marc Bolsius aan een boek over de 100 waardevolste kerken van onze provincie. Een boek met bijna 300 bladzijden en honderden nieuwe foto’s. Er is stevig geselecteerd om tot een verantwoorde keuze te komen.

De 100 mooiste kerken van Noord-Brabant geeft een beeld van de oudste en de jongste kerken, van romaans via gotiek, barok en neostijlen tot de Bossche School. Van gebouwen die nog in gebruik zijn als kerk tot herbestemde kerken. Een wereld aan christelijk geïnspireerde kunst, een onmisbaar hoofdstuk uit onze geschiedenis. Van de oudste romaanse toren, via een ‘heidens’ kerkje naar alleenstaande middeleeuwse dorpstorens. Van offerblokken voor de armen, barokke schilderijen en het mooiste orgel van Europa. Van gotiek en neogotiek. Een meeslepend beeld van een waardevolle cultuurschat.

Het boek is vormgegeven door Stephan Lerou en is een uitgave van de Bossche Stichting Archeologie, Bouwhistorie en Cultuur en W-books in Zwolle. ISBN 9789040 007453 Het kost € 29,95 en is in elke goede boekwinkel verkrijgbaar.


Bijzonder cadeauboek voor liefhebbers van Nederlandse monumenten "Oren van Steen" /

Omslag Boek Oren van Steen thumb.jpg
Op 6 september nam Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven het eerste exemplaar van het boek ‘Oren van steen’ in ontvangst. Het is een ode aan het Nederlandse monument, je maakt kennis met 12 religieuze gebouwen en 12 andere monumenten. De illustratie van de verhalen bestaat uit oogstrelende fotografie gevat in een onopvallend fraaie vormgeving. Door zijn robuuste formaat van 30 bij 30 is het bij uitstek een koffietafelexemplaar. Het is lastig het boek weer weg te leggen, de foto’s trekken je naar binnen en de vreemde invalshoeken en denklijnen van het begeleidend proza laten je niet meer los. Uit elke provincie worden twee gebouwen besproken, waardoor het boek ook een - weliswaar fragmentarische maar - interessante dwarsdoorsnede geeft van de Nederlandse geschiedenis.

Ode aan de branche

Boek Oren van Steen Spread 07 De Synagoge thumb.jpg
Het idee is omarmd door Donatus Verzekeringen die het boek in het kader van haar 160 jarig bestaan mogelijk heeft gemaakt. De kracht van het boek schuilt in de intentie de onderwerpen anders dan anders aan te vliegen. In het stof, het steen en het staal van historische gebouwen staan schitterende verhalen geschreven. Verhalen die een monument uit de vergetelheid en de anonimiteit tillen. Kortom heerlijk om te lezen en prachtig om te zien.

Nader kennismaken of bestellen Bezoek de speciale website www.160jaardonatus.nl.

Actie Donaties voor Reliwiki

Vanaf 1 juli 2011 ontvangt Reliwiki geen subsidie meer. Veel gebruikers helpen met hun giften Reliwiki in de lucht te houden. Doet u ook mee? ...meer nieuws

Voor meer informatie over de financiele situatie van reliwiki verwijzen wij naar het Bestand:Reliwiki jrrk 2015 concept 31 jan 2016.pdf

Nieuw op Reliwiki? Aan de slag

De zoekbalk
Refo500.jpg
Algemene gegevens
LinkedIn.jpg
ANBI.JPG

Start uw avontuur met Reliwiki - het is makkelijk en leuk:

Logoboei.jpg Behoud en herbestemming religieus erfgoed.jpg Logo NRF.jpg http://www.donatus.nl


Agenda
  • Heeft u activiteiten die een plekje verdienen op Reliwiki? Laat het weten!
  • Open kerken is een pagina waar informatie is te vinden over kerken die hun deuren openstellen voor publiek.
ANBI-status

Reliwiki is een stichting met ANBI-status. Onze gegevens vindt U hier.

Leegstandsmeldingen

Heeft U meldingen over leegstand en/of {aankomende) sluiting van religieuze gebouwen ? Wij zien ze graag tegemoet via e-mail
Een overzicht van welke kerken (mogelijk) gaan sluiten of inmiddels gesloten zijn vindt U hier

Met dank aan
Boei Stichting BHRE
Rijksoverheid Restauratiefonds
Donatus Verzekeringen Prins Bernhard Cultuurfonds
Provincie Gelderland Provincie Noord-Brabant
Interessante links
Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie bijv. deze lijst
Overzichten
Contact

Contact maken met Reliwiki? Stuur een e-mail. We reageren zo spoedig mogelijk. Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik hier.

Facebook logo.png

Reliwiki op Facebook

Facebook logo.png

De groep Nederlands religieus erfgoed op facebook