Hoogvliet, Kruisnetlaan 200 - Antwoordkerk

Genootschap : PKN
Naam kerk : Antwoordkerk
Architect : Fledderus, R.H.
Monument-status:

Gebouwomschrijving SKKN

De Antwoordkerk (van meet af aan een samenwerking tussen negen kerken, maar uiteindelijk, na een korte periode waarin de RK ook in het gebouw kerkte, maakten enkel de hervormde gemeente en de gereformeerde kerk van de kerk gebruik) dankt haar bestaan aan een van de eerste Nederlandse televisieacties: 'Antwoord '64, een nationale kerkbouwactie. Men zou in zes dagen een kerk, althans de kerkzaal zelf, bouwen naar ontwerp van de architect Rein H. Fledderus, Rotterdam. Het gebouw als geheel zou uiteindelijk pas op 20 december 1968 in gebruik kunnen worden genomen. Een van de absolute en letterlijke hoogtepunten was de aankomst van de kansel: per helicopter van Schreiner Airways. De kosten tot dan toe bedroegen een half miljoen gulden. Het gebouw stond op de Zalmplaat die toentertijd nog niet bebouwd was, en men had dus ook geen feitelijke kerkelijke gemeente. Deze liet nog langer op zich wachten omdat Rotterdam, in tegenstelling tot de verwachtingen, prioriteit gaf aan de bouw van de wijk Prins Alexanderpolder. Eind 1966 werd besloten het complex af te bouwen, maar dan in afgeslankte vorm waarbij onder meer twee zijvleugels niet werden uitgevoerd. De afbouw kostte nog eens driekwart miljoen. De schepping is blijkbaar vooral inwendig uitgevoerd: water, en sterren aan het plafond (blijkbaar de lichtpunten), benevens de glasramen die water (Jona in de walvis, wonderbare visvangst, en ark van Noach) tot onderwerp hadden. Midden jaren 1990 werd het interieur verbouwd, met een podium tot liturgisch centrum, een andere kleurstelling en de verbouwing van de kansel. Vanaf 1 februari 2007 maakt de Antwoordkerk deel uit van de Protestantse Gemeente te Hoogvliet, samen met de Dorpskerk.

Orgel

Het orgel is in 1985 gebouwd door de firma Louis J. Kramer (Boskoop) voor de Deltakerk te Hoogvliet. In 2002 is het door de firma R. Nijsse (Oud-Sabbinge) overgeplaatst naar de Antwoordkerk.

Dispositie:

• Hoofdwerk (manuaal 2): Quintadena 16' - Praestant 8' - Holpijp 8' - Octaaf 4' - Spitsfluit 4' - Quint 2⅔' - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 4-5 sterk - Cornet 4' 4 sterk, vanaf f - Trompet 8'.
  • Bovenwerk (manuaal 3): Baarpijp 8' - Quintadena 8' - Praestant 4' - Roerfluit 4' - Nasard 2⅔' - Nachthoorn 2' - Terts 1 3/5' - Sifflet 1' - Scherp 1' 3 sterk - Dulciaan 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Praestant 8' - Gedekt 8' - Octaaf 4' - Fagot 16' - Trompet 8'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Pedaal - Koppelklavier (manuaal 1).

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1. Winddruk: 76 mm. WK. (Hoofdwerk, pedaal), 68 mm. WK. (Bovenwerk).