Joure, Midstraat 67 - Hobbe van Baerdt Tsjerke

Naam kerk: Hobbe van Baerdt Tsjerke
Postcode: 8501AC

Renaissance protestantse kerk met toren.

Toren

(De Jouster Toer')

Op 8 augustus 1628 werd de eerste steen gelegd door de grietman Hobbe van Baerdt. Gebouwd werd in de Hollandse renaissancestijl. Ingebouwd werden een raadszaal of rechthuis met een kleine tribune en een drietal cellen waarin het 'geboefte' opgesloten kon worden. Deze ruimten zijn er nog steeds. Het klokkenspel werd geschonken door Douwe Egberts bij haar 200 jarig bestaan in 1953. De toren is bezit van de burgelijke gemeente. Restauraties vonden plaats 1976/77 en in 2000. (bron ANWB)

Kerk

De kerk is als protestantse kerk gebouwd. De eerste steenlegging vond plaats op 18 maart 1644 door grietman Hobbe van Baerdt. Aannemer was de 'biersteker' en timmerman Jeeyp Jeeypsz voor de somma van 23.000 Car. Guldens. Het dubbele kapwerk rust op 21 zware pilaren en ook binnen rust het middengedeelte op nog eens vijf pilaren. Achter in de kerk kreeg de familie Van Baerdt een fraaie herenbank, voorzien van diverse familiewapens. Later is deze bank over gegaan opde familie Van Eysinga. Vlak voor de vamk bevindt zich de grafkelder van de familie Van Baerdt, gedekt door een grote onversierde steen. Op een van de draagbalken staat te lezen. (bron ANWB)

'Ano 1644 Den 18 marty is by Grietman over Hasker Heer Hobbe van Baerdt geleyd Eerste steen van dese Kerck'.

In 1939 werd de kerk getroffen door een grote brand. Het gebouw brandde grotendeels uit, slechts de 80 cm dikke muren bleven staan, doch de toren kon behouden worden. De wederopbouw kwam gereed in 1947 na de moeilijke periode van de Tweede Wereldoorlog. In 1978 werd een hoogwaardig 3-klaviers orgel in de kerk geplaatst, gebouwd door Jurgen Ahrend te Leer/Loga. De jongste restauratie van in- en exterieur vond plaats in de periode 1995 - 2000. De heropening was op 12 november 2000.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Herv. Kerk en Toren. Tweebeukig schip, 1644, herbouwd na brand in 1939. Toren 1628. Preekstoel (XVII) uit voorml. Galileerkerk te Leeuwarden. Ingangsportaal 1644. De klokkenstoel bevat twee klokken, een van Jacob Noteman (1636, diam. 116,8 cm) en een van L. Haverkamp (het "Jouster Merktklokje" uit 1790, diam. 54,6 cm). In de open koepel op de toren, bevindt zich nog een slagklok. Deze werd door Gregorius van Hall in 1603 (diam. 96,3 cm.) vervaardigd.

Het orgel is in 1978 gebouwd door de firma Jürgen Ahrend, Leer-Loga (Ostfriesland).

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 2): Bourdon 16' - Praestant 8' - Hohlflöte 8' - Octave 4' - Spitzflöte 4' - Nasat 3' - Octave 2' - Mixtur 1⅓' 4-6 f. - Trompete 8'.
  • Rugwerk (manuaal 1): Gedackt 8' - Praestant 4' - Rohrflöte 4' - Waldflöte 2' - Sesquialtera 1⅓' 2 f. - Scharff 1' 4 f. - Dulcian 8'.
  • Borstwerk (manuaal 3): Holzgedackt 8' - Holzflöte 4' - Blockflöte 2' - Quint 1½' - Terz 4/5' - Regal 8'.
  • Pedaal: Subbass 16' - Octave 8' - Octave 4' - Posaune 16' - Trompete 8'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Hoofdwerk.