Handelingen

Kerkrade, Grachterstraat 60 - O.L. Vrouw van Lourdes

Uit Reliwiki

Versie door JvN (Overleg | bijdragen) op 3 jun 2018 om 07:59 (diversen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: O.L. Vrouw van Lourdes
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Kerkrade
Plaats: Kerkrade
Adres: Grachterstraat 60
Postcode: 6465AN
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1935
Architect: Wiegerinck, J.A.
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

R.K. kerk O.L. Vrouw van Lourdes voor de nieuwe kolonie en gelijknamige parochie Gracht, een westelijke kolonie van Kerkrade. In gebruik genomen in 1935.

Sobere, eenbeukige zaalkerk met verhoogd priesterkoor in traditionalistische vormen, ontleend aan het romaans. Toren links naast de voorgevel.

Op 22 november 2009 is in de R.K. Kerk O.L. Vrouw van Lourdes in de wijk Gracht de laatste kerkdienst gehouden. De kerk is gesloten en de overgebleven parochianen zijn opgenomen in de naburige parochie van de H. Martinus in de wijk Spekholzerheide. Eind 2011 is de kerk gesloopt.

In de media

Uit Het Vaderland, 25 April 1935.

Te Spekholzerheide (gemeente Kerkrade) is, naar het Hbld. meldt, de klok van de nieuwe Kerk aan de Gracht aldaar, toen men deze in den toren wilde hijschen, ten gevolge van het breken van een staaldraad naar beneden gestort De 700 kg zware klok zakte door twee plafonds heen en kwam beneden terecht. Het gevaarte was reeds 14 meter hoog opgehaald, toen de draad knapte. Het beneden in den toren staande doopvont werd volkomen verpletterd. Binnen enkele dagen zal men de klok, die slechts geringe schade heeft opgeloopen, opnieuw ophijschen.

Afbeeldingen