Handelingen

Lambertschaag, Noordeinde 28 - Ned. Hervormde Kerk

Monument status: Rijksmonument 30662(Kerk)

Geschiedenis

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

Herv.Kerk. Eenbeukige kerk bestaande uit een schip van vijf traveeën en een twee traveeen diep koor met vijfzijdige sluiting. Westgevel met afgesloten top. Preekstoel, 1633; drie psalm- en gezangbordjes 17de eeuws; drie grote borden met het Onze Vader, de Geloofsartikelen en de Tien Geboden 19de eeuws; een grote twaalfarmige koperen kroon en twee kleinere koperen kronen, 17de eeuws. Orgel met Hoofdwerk en Zijwerk, in 1866 gemaakt door L. van Dam en Zonen met gebruikmaking van ouder materiaal. De kas is van J.M. Gerstenhauer uit 1808.

Toren

Toren der Herv. Kerk. Houten dakruiter, gebouwd op de eerste anderhalve travee van het schip, met achtzijdig spitsje. Klokkenstoel met klok van Geert van Wou, 1495, diam. 107,8 cm. Mechanisch torenuurwerk, ca. 1480, is buiten gebruik gesteld; en een Addicks uurwerk.

Externe links

Exterieur