Leusden, Arnhemseweg 75 a - Dorpskerk

Naam kerk: Dorpskerk
Gemeente: Leusden
Plaats: Leusden
Adres: Arnhemseweg 75 a
Postcode: 3832GH

Geschiedenis

Deze kerk is gebouwd ter vervanging van de gesloopte kerk aan de Vlooswijkseweg 2. Een gedeelte van het vrijgekomen materiaal van de sloop werd gebruikt voor de bouw van deze kerk, zoals de bakstenen voor de fundering en gemalen tufsteen (tras) voor de metselspecie. In 1900 vindt een grote verbouwing plaats naar een ontwerp uit 1895 van architect Pothoven uit Leusden, waarbij een koor wordt aangebouwd.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Ned. Hervormde Kerk, 1828; hardstenen ingangspartij, spitsboogramen, klokketorentje op het dak. Eenklaviers orgel, in 1871 gemaakt door H. Knipscheer. Mechanisch torenuurwerk op eikenhouten stoel, 1870, Firma Haak, Gebr. Caminada en Dupont te Rotterdam, is buiten gebruik gesteld.

Orgel

Het orgel is in 1871 gebouwd door de firma H. Knipscheer & Co. (Amsterdam). In 1970 restaureert de firma J. de Koff & Zoon (Utrecht) het. A.H. de Graaf (Hoogland) reinigt het orgel in 1997 en plaatst een nieuwe Subbas.

Dispositie
  • Manuaal: Prestant 8' - Bourdon 8' bas/discant - Viola di Gamba 8' (C-H in Bourdon) - Octaaf 4' - Fluit 4' - Quint 3' - Octaaf 2' - Terts 1 3/5' discant - Mixtuur 1⅓' 2-4 sterk bas/discant - Trompet 8' bas/discant - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' (1997).
  • Pedaalkoppeling.